
Deze week in blockchain met Nathan: we zullen kort gaan kijken naar het concept vertrouwen, wat dat betekent voor de samenleving, wat het betekent in blockchain en wat de impact is van blockchain hierdoor op de samenleving. Vertrouwen is een belangrijk basisprincipe in onze samenleving en blockchain heeft hier fundamenteel invloed op.
Als ik het heb over vertrouwen in de samenleving dan bedoel ik niet het vertrouwen tussen verschillende personen als die elkaar een geheim vertellen. Maar vertrouwen als grondslag van de hedendaagse samenleving, alles wat wij tegenwoordig financieel gezien doen, doen wij in het Westen door een bank.
Salaris ontvangen en producten kopen, je kan tegenwoordig niet meer zonder een bank, die bank vertrouwen wij als burgers, wij vertrouwen die bank om ons geld veilig te houden, we vertrouwen dat het geld niet verdwijnt en wij vertrouwen dat het geld niet ineens minder waard wordt. Dit geld ook bijvoorbeeld voor een winkel, als een klant iets koopt in de winkel dan vertrouwt de winkel dat de bank daadwerkelijk geld van de ene rekening op de hun rekening overschrijft.
Er is dus in de samenleving vanuit alle kanten een vertrouwen in een centrale eenheid of instantie. Dit geldt niet alleen voor een bank, bijvoorbeeld de overheid of een notaris is hetzelfde, de samenleving heeft vertrouwen in een instantie terwijl er weinig of geen transparantie is om daadwerkelijk te weten of die instantie de taak goed uitvoert hoe de burger het zou willen. Dit kan ook fout gaan, want als de instantie die wordt vertrouwd of er zit een onbetrouwbaar persoon tussen dan kan men schade oplopen. Dit komt omdat de samenleving een vertrouwen systeem is, de enige reden waarom je iets of iemand moet vertrouwen is omdat die persoon informatie of macht heeft over jou of iets wat van jou is.
Als je zelf alle macht in handen hebt dan hoef jij ook nergens anders je vertrouwen in te zetten. Maar aangezien dit in de hedendaagse samenleving wel het geval is, is het gevaarlijk wanneer er een rotte appel tussen zit die de boel probeert op te belazeren. Omdat je niet alle informatie en macht zelf in handen hebt is het theoretisch mogelijk om schade op te lopen doordat er een rotte appel zit in de samenleving.
De blockchain daarentegen werkt heel anders, waarin je bij andere instanties en in de samenleving vertrouwen nodig hebt, omdat er een tussenpersoon is (bijvoorbeeld de bank), is dit niet nodig in de blockchain. Blockchain is een ‘trustless’ systeem, ‘trustless’ is een Engelse term en is moeilijk te vertalen maar zo uitkomen op ‘vertrouwensloos’, er is dus geen vertrouwen nodig. Dit kan omdat blockchain ervoor zorgt dat er geen tussenpersoon meer nodig is, de decentralisatie van de blockchain linkt persoon A direct aan persoon B dus het vertrouwen in de tussenpersoon is onnodig.
Daarbij komt ook dat door middel van de blockchain de interactie tussen persoon A en persoon B automatisch wordt gereguleerd aan de hand van smart contracts (digitale contacten tussen twee partijen die door middel van code worden uitgevoerd). Hierdoor hoeft er ook geen vertrouwen meer te zijn in de andere persoon waarmee je omgaat, omdat het over de blockchain gaat is er geen tussenpersoon meer en de technologie achter de blockchain zorgt dat je geen vertrouwen in de andere persoon nodig hebt.
Natuurlijk moet je enig vertrouwen hebben dat de daadwerkelijke technologie werkt, er is al wel aangetoond dat de technologie werkt en door veel andere al wordt gebruikt. Natuurlijk is er theoretisch altijd de mogelijkheid dat het fout zou kunnen gaan of dat er mensen tussen zitten die de technische bekwaamheid hebben om het systeem proberen kapot te maken.