Nieuws

Blockchain met Nathan: Vertrouwen

blockchain banner

Deze week in blockchain met Nathan: we zullen kort gaan kijken naar het concept vertrouwen, wat dat betekent voor de samenleving, wat het betekent in blockchain en wat de impact is van blockchain hierdoor op de samenleving. Vertrouwen is een belangrijk basisprincipe in onze samenleving en blockchain heeft hier fundamenteel invloed op.

Vertrouwen in de samenleving

Als ik het heb over vertrouwen in de samenleving dan bedoel ik niet het vertrouwen tussen verschillende personen als die elkaar een geheim vertellen. Maar vertrouwen als grondslag van de hedendaagse samenleving, alles wat wij tegenwoordig financieel gezien doen, doen wij in het Westen door een bank.

Salaris ontvangen en producten kopen, je kan tegenwoordig niet meer zonder een bank, die bank vertrouwen wij als burgers, wij vertrouwen die bank om ons geld veilig te houden, we vertrouwen dat het geld niet verdwijnt en wij vertrouwen dat het geld niet ineens minder waard wordt. Dit geld ook bijvoorbeeld voor een winkel, als een klant iets koopt in de winkel dan vertrouwt de winkel dat de bank daadwerkelijk geld van de ene rekening op de hun rekening overschrijft.

Er is dus in de samenleving vanuit alle kanten een vertrouwen in een centrale eenheid of instantie. Dit geldt niet alleen voor een bank, bijvoorbeeld de overheid of een notaris is hetzelfde, de samenleving heeft vertrouwen in een instantie terwijl er weinig of geen transparantie is om daadwerkelijk te weten of die instantie de taak goed uitvoert hoe de burger het zou willen. Dit kan ook fout gaan, want als de instantie die wordt vertrouwd of er zit een onbetrouwbaar persoon tussen dan kan men schade oplopen. Dit komt omdat de samenleving een vertrouwen systeem is, de enige reden waarom je iets of iemand moet vertrouwen is omdat die persoon informatie of macht heeft over jou of iets wat van jou is.

Als je zelf alle macht in handen hebt dan hoef jij ook nergens anders je vertrouwen in te zetten. Maar aangezien dit in de hedendaagse samenleving wel het geval is, is het gevaarlijk wanneer er een rotte appel tussen zit die de boel probeert op te belazeren. Omdat je niet alle informatie en macht zelf in handen hebt is het theoretisch mogelijk om schade op te lopen doordat er een rotte appel zit in de samenleving.

Vertrouwen en geld

Geld of valuta zelf is compleet een vertrouwens middel in de samenleving, het is een waardepapier dat voor iets staat. Wanneer iemand 5 euro geeft aan iemand anders om een product te kopen, op dat moment vertrouwen ze allebei dat het briefje van 5 euro daadwerkelijke waarde heeft in de samenleving. Als iedereen morgen zou zeggen, ik vertrouw de euro niet en het is voor mij niks waard, dan zou het ook niks meer waard zijn aangezien het niet meer zou worden geaccepteerd als betaalmiddel. Vertrouwen ligt dus aan de grondslag van het functioneren als samenleving, zonder dat vertrouwen zou de samenleving niet verder kunnen. Wat ook belangrijk is, is dat dit vertrouwen vaak ook onbewust is. Als persoon maak je vaak niet een bewuste keuze om het monetaire stelsel te vertrouwen, je doet dit gewoon omdat je zo in de samenleving bent opgegroeid.

Vertrouwen en de blockchain – ‘trustless’

De blockchain daarentegen werkt heel anders, waarin je bij andere instanties en in de samenleving vertrouwen nodig hebt, omdat er een tussenpersoon is (bijvoorbeeld de bank), is dit niet nodig in de blockchain. Blockchain is een ‘trustless’ systeem, ‘trustless’ is een Engelse term en is moeilijk te vertalen maar zo uitkomen op ‘vertrouwensloos’, er is dus geen vertrouwen nodig. Dit kan omdat blockchain ervoor zorgt dat er geen tussenpersoon meer nodig is, de decentralisatie van de blockchain linkt persoon A direct aan persoon B dus het vertrouwen in de tussenpersoon is onnodig.

Daarbij komt ook dat door middel van de blockchain de interactie tussen persoon A en persoon B automatisch wordt gereguleerd aan de hand van smart contracts (digitale contacten tussen twee partijen die door middel van code worden uitgevoerd). Hierdoor hoeft er ook geen vertrouwen meer te zijn in de andere persoon waarmee je omgaat, omdat het over de blockchain gaat is er geen tussenpersoon meer en de technologie achter de blockchain zorgt dat je geen vertrouwen in de andere persoon nodig hebt.

Vertrouwen in geld

Nuancering

Natuurlijk moet je enig vertrouwen hebben dat de daadwerkelijke technologie werkt, er is al wel aangetoond dat de technologie werkt en door veel andere al wordt gebruikt. Natuurlijk is er theoretisch altijd de mogelijkheid dat het fout zou kunnen gaan of dat er mensen tussen zitten die de technische bekwaamheid hebben om het systeem proberen kapot te maken.

Conclusie

De samenleving van vandaag is een samenleving die gebaseerd en gegrond is in vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in instanties, als er geen vertrouwen zou zijn dan zou de samenleving uit elkaar vallen omdat er dan geen acties binnen de samenleving effectief kunnen worden uitgevoerd want men vertrouwt elkaar niet. Dit vertrouwen betekent ook dat als er een rotte appel tussen zou zitten dan kan er schade komen. De oplossing is dus niet om geen vertrouwen te hebben of om vertrouwen weg te halen maar om een systeem te hebben dat vertrouwensloos is. Mocht blockchain dus steeds meer geaccepteerd worden in de huidige samenleving dan is het dus de vraag wat voor impact deze ‘trustless’ systemen hebben op de samenleving

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.