Nieuws

Coca-Cola gaat dwangarbeid oplossen

Coca cola image

Het Amerikaanse frisdrank merk Coca-Cola gaat samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten op zoek naar oplossingen om dwangarbeid tegen te gaan. Hiervoor wordt de blockchain ingezet en gekoppeld aan een urenregistratie systeem. Hoe? ‘(…) To create a secure registry for workers and their contracts using blockchain’s validation and digital notary capabilities,’ zegt Reuters. Het project, opgezet als pilot, richt zich vooral op medewerkers uit derde wereldlanden die binnen de logistieke proces van de Coca-Cola  actief zijn.

Blockchain coins met Coca-Cola

Bitfury en Emercoin (EMC) zal deze technologie hiervoor ontwikkelen. Emercoin zal verder samenwerken met Coca-Cola om fraude met arbeiders over de hele wereld en gedwongen arbeid  en kinderarbeid in het bijzonder te vermijden. De logistieke keten zal beter worden bewaakt door onder andere een integer en onkreukbaar register met ingebouwde notaris functies te maken op basis van Emercoin’s gedistribueerde blockchain technologie voor de arbeiders en de arbeidscontracten. Als het project slaagt, zal het gebruikt kunnen worden door andere multinationals.

30 miljoen mensen wereldwijd werken onder dwangarbeid

Volgens diverse mensenrechtenorganisaties werken er wereldwijd bijna 30 miljoen mensen onder dwangarbeid, waarvan 47% van deze mensen werken in Azië. De laatste jaren wordt er steeds meer kritiek geleverd op bedrijven die te weinig doen aan de werkomstandigheden van werknemers op plantages en in fabrieken. Vooral bedrijven in de voedsel- en drankensector doen te weinig aan het verbeteren van werkomstandigheden. Hoewel hier geen sprake is van eigen Coca-Cola fabrieken, kopen zij wel suikerriet van plantages waar dwangarbeid plaatsvindt. Er gaat nogal eens wat mis qua arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden in de keten bij Coca-Cola en andere multinationals volgens een onderzoek van KnowTheChain. Brent Wilton, verantwoordelijk voor de rechten van werknemers van Coca-Cola (head of workplace rights) zegt het volgende in een email naar Reuters: “We are partnering with the pilot of this project to further increase transparency and efficiency of the verification process related to labor policies within our supply chain.” De rol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal puur adviserend zijn. Zij werken samen met organisaties als de Blockchain Trust Accelerator, een non-profit organisatie, om bedrijven te helpen en transparanter over te komen, waaronder dus Coca-Cola. Of het project daadwerkelijk leidt tot meer transparantie rondom de contractuele afspraken van bedrijven is sterk de vraag. Of Coca-Cola dwangarbeid tegen kan gaan door middel van blockchain technologie weten we over een aantal jaar.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.