Waar bent u naar op zoek?

Cryptocurrency beginnersfouten

Wat zijn enkele van de meest voorkomende beginnersfouten bij het traden in cryptocurrency?


Cryptocurrency beginnersfouten wat zijn dat nu eigenlijk?
2020 is afgelopen, meestal is het einde van het jaar een goed moment om na te denken over de dingen die beter of anders hadden kunnen gaan. Zo is het ook verstandig te reflecteren op je handelsstrategieën en resultaten.

(note: het gaat hierbij om het actief handelen in cryptocurrency, niet investeren)

Zelf handel ik sinds begin 2017 in cryptocurrency en aandelen, in deze jaren heb ik veel fouten gemaakt, zowel beginnersfouten als meer geavanceerde fouten. Als ik naar mijn notitieboek kijk, is hier een lijst met veelgemaakte fouten die ik heb gemaakt in het verleden met het verhandelen / beleggen van cryptocurrency.

Veel gemaakte fouten 

  1. Handelen zonder plan. De trades die ik met een duidelijk plan heb genomen, hebben aanzienlijk beter gepresteerd dan de trades die ik gewoonweg heb geopend. Door een plan op te stellen is er sprake van betere risico management, zoals: positiegrootte op basis van de totale portfolio en het stop-loss-niveau, vooraf vastgestelde take-profit doelstellingen op basis van eerdere weerstandspunten. Door dit te doen, pas je niet alleen goed risicobeheer toe, maar neemt je ook emoties weg bij het handelen, wat punt 2 is. Door een plan te hebben en vooraf orders in te stellen, kunt u ook andere dingen doen dan alleen handelen.
  2. Emotioneel handelen. Raak niet gehecht aan een positie, mensen hebben de neiging om verliezende posities langer vast te houden dan winnende posities. Terwijl dit kan leiden tot extreme (onnodige) verliezen. Handelen uit verveling wordt ook niet aanbevolen. Soms is het beter om helemaal niet te handelen, een stap terug te doen en te wachten tot er een goede kans verschijnt.
  3. Dingen onnodig ingewikkeld maken. Net als vele anderen heb ik het nogal druk en is er geen tijd om de markt 24/7 te bekijken. Ik heb ook geen tijd om de beste trader te worden die allerlei soorten grafiek tools kan gebruiken. Daarom houd ik mijn grafieken graag simpel en handel op basis van eerdere ondersteunings- en weerstandsniveaus.
  4. Groene candles achterna jagen, of te vroeg vallende messen opvangen. Dit was misschien een van mijn meest voorkomende fouten waarbij emoties het overnamen en ik besloot op een schip te springen dat al lang was weggevaren. Groene candles (cryptocurrency die in korte tijd veel in waarde is gestegen) najagen  is het risico / de beloning niet waard, wat vaak leidt tot onnodige verliezen. Wat betreft vallende messen, is het soms beter om te wachten tot een altcoin duidelijk herstel vertoont in plaats van te proberen de perfecte bodem te timen.
  5. Niet handelen op token metrics. Alleen omdat een token / munt <$ 1 is, wil nog niet zeggen dat het potentieel heeft om tot de waarde van BTC van $ 20.000+ te stijgen. De prijs van een cryptocurrency alleen zegt niet veel, het is belangrijk om te letten op de marktkapitalisatie en de token supply, evenals de exchanges waarop deze verhandeld wordt (aangezien er veel exchanges zijn met nepvolume. Er moet ook voldoende liquiditeit zijn om daadwerkelijk een trade te kunnen openen en sluiten).
  6. Influencers / handelaren kopiëren en verschillende trading bots uitproberen. Ik heb veel VIP-groepen uitgeprobeerd, veel influencers gevolgd die projecten promoten en heb ook verschillende trading bots uitgeprobeerd. Ik heb de afgelopen jaren maar twee goede VIP-groepen meegemaakt, het volgen van influencers heeft alleen geleid tot verliezen en trading bots hebben ook enkel tot verliezen geleid (behalve een privé ontwikkelde bot). Realistisch gezien worden zeer winstgevende bots niet beschikbaar gemaakt voor het publiek, omdat ze het zouden opschalen voor hun eigen winst. Daarom, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Wat voor handelaar ben jij?

Weet jij al wat voor soort handelaar je bent. Ben je geïnteresseerd in korte termijn (dag) trading, houd je posities liever 1-4 weken aan, of is traden niets voor jou en kun je beter beleggen op basis van fundamentele analyse?

Denk zelf na over deze opties, maak een plan, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. Dit zal je in staat stellen je winst te vergroten, je verliezen te verkleinen en kalm te blijven.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.
Cryptobieb Moderator Marco

Door Marco van den Heuvel

Crypto_Library_logo_512x512_svg

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Maak gratis een account aan op Bitvavo. Koop de beste cryptocurrency en sla ze veilig op in uw wallet.

Top exchanges

Airdrops ontvangen?

Laatste airdrops
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$100
Geschatte waarde
15 minutes
Uitvoertijd

Partner