Nieuws

Cryptocurrency hype trekt veel oplichters

cryptoscam image

Vele nieuwe mensen zijn in 2017 en 2018 ingestapt in de cryptocurrency hype en dat trekt ook de aandacht van oplichters. De nieuwe beleggers zijn soms makkelijke doelwitten, waar de criminelen handig op inspringen.

De meest pijnlijke vorm van oplichting is meestal je eigen schuld, als je het wachtwoord van je wallet niet meer weet. Enthousiastelingen die voor de lol jaren geleden ergens een account aan hebben gemaakt en bitcoin of andere cryptocurrencies hebben aangeschaft, zullen heel erg balen. Maar er zijn ook oplichters waar je voor moet oppassen, hieronder een kort overzicht.

Bitconnect

Duizenden Nederlanders stapten in 2017 in een nieuwe cryptomunt: Bitconnectcoin. Aan deze munt zat een uitleenplatform vast, waaraan een rendement vast zat van 1% per dag. Een buitenkansje dacht men. Maar half januari stort Bitconnect in en wordt het buitenkansje opeens een nachtmerrie waar al zo lang voor gewaarschuwd is: Bitconnect is een piramidespel. Nieuwe investeerders betalen met hun inleg de oudere investeerders uit. En zo zijn er nog vele voorbeelden.

Zo ook de 26-jarige Bertine uit Zwolle die haar verhaal deed aan de NRC. 600 euro had ze in bitcoins gestoken, om daar uiteraard meer geld van te maken . Maar nog voordat dat bedrag op haar online wallet was bijgeschreven, was de 26-jarige Bertine haar geld kwijt. Een vriend, die ze hoog had zitten had haar geholpen: eerst een wallet aanmaken op blockchain.info, daarna via Bitonic.nl de 600 euro omzetten in bitcoins. Bertine gebruikte het wachtwoord dat ze vaker online gebruikte. Naar alle waarschijnlijkheid was dat wachtwoord al in omloop bij cybercriminelen, dat was gestolen bij een datadiefstal. Criminelen en oplichters liften mee op de bitcoinhype. Crypto-experts waarschuwen mensen die weinig ervaring met computers hebben, weg te blijven bij de cryptocurrency. Minister Wobke Hoekstra van Financiën (CDA) waarschuwde eind december nog in een gesprek met RTL-Z dat bitcoins geen veilig alternatief zijn voor sparen.

Naast de voorbeelden van Bertine en het Bitconnect verhaal zijn er nog honderden voorbeelden van scams van oplichters die proberen te profiteren van de ontwikkelingen van Bitcoin en alle andere cryptocurrencies. Hieronder nog wat extra voorbeelden.

Andere vormen van crypto oplichting

1. De phishingmail

Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje dat er kinderporno op je computer is gevonden of dat je een boete moet betalen vanuit het  Centraal Justitieel Incassobureau. Dit kan je dan doen door een bepaalde hoeveelheid Bitcoins of andere cryptocurrencies over te maken.

André Vermeulen van fraudehelpdesk.nl zegt dat hij eind 2017 duizenden meldingen kreeg van phishingmails die vragen om bitcoins. „Een explosieve groei.” Hij wijt de trend aan de koersstijging van de digitale munt en de anonimiteit die betaling via bitcoin biedt voor afpersers.

2. ICO

Een ICO (initial coin offering) is een manier om geld binnen te halen voor een nieuw gestart project. De deelnemers financieren door middel van een nieuwe cryptomunt. Een voorbeeld is de startup Confido die 374.000 dollar ophaalde. Joost van Doorne, de Nederlandse oprichter is hem gesmeerd met het geld. degene die geïnvesteerd heeft in deze ICO zijn hun geld kwijt.

In juli werd de website van de Israëlische startup Coindash gekraakt, minuten voordat de muntverkoop begon. De hacker veranderde het rekeningadres en ging er met 7 miljoen dollar van cryptobeleggers vandoor, voordat hij ontdekt was. Ze hadden geen idee dat hun geld in de verkeerde portemonnee belandde. De hacker “FAKE_CoinDash” heeft in februari 20.000 ETH terug gestort, op dat moment 17 miljoen waard. Volgens een research report door Ernst & Young zijn meer dan 10% van alle fondsen opgehaald door ICO’s verdwenen of gestolen.

3. Nepadvertenties

‘Bitcoin for dummies’ stond er in een advertentie die afgelopen week in De Limburger en NRC verscheen. Mensen konden 50 euro in bitcoin betalen om een kaartje te bemachtigen voor de workshop. De advertentie bleek nep: Diederik Koopman van Dutch Crypto Consultancy stelde het aan de haak, omdat zijn naam werd gebruikt bij de advertentie. De scam is snel daarna ontmaskerd.

4. Fake wallets

Er zijn fake wallet apps  in de downloadwinkels van Apple en Google Android te vinden. Deze nepversies hebben meestal zelfs een website gebouwd, om zo legitiem over te komen om zo bij bezoekers de wachtwoorden van hun online portemonnees af te troggelen. Pas op dat je door de belastingdienst niet wordt gezien als “cryptocrimineel”. Geef alles netjes op dan komen hier geen problemen van. Je moet namelijk je cryptobezit bij de belastingdienst opgeven in box 3, zoals je hier verder kunt lezen. Zoveel procent is dat niet in Nederland, dus waarom zou je dat niet doen.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.