Nieuws

Flinke stijging patentaanvragen blockchain

Patentaanvragen Blockchain

Het Europees Octrooibureau ziet in 2018 een flinke stijging van het aantal patentaanvragen op blockchain-toepassingen. In de afgelopen drie jaar steeg het aantal wereldwijde patentaanvragen van 300 naar ruim 2220. Met name China en de VS werden veel aanvragen gedaan. De meest aangevraagde patenten zijn op technische blockchain-toepassingen voor betalingen en transacties en voor diverse protocollen richting de automatisering.

Die cijfers zijn begin december 2018 gepresenteerd bij een bijeenkomst van het Europees Octrooibureau in Rijswijk. Het Europees Octrooibureau beoordeelt patentaanvragen van bedrijven en organisaties en is actief in 44 landen.

Niet de minste organisaties zijn actief. Gelet op de bedrijven doen het Amerikaanse IBM (111), het Chinese Alibaba (88) en het Koreaanse Coinplug (88) wereldwijd de meeste patentaanvragen op blockchain-toepassingen. In Europa staan de Amerikaanse creditcardmaatschappijen Visa (16) en Mastercard (14) bovenaan gevolgd door Siemens (12) en Accenture (8 aanvragen).

Onduidelijkheid rondom blockchain-patenten

Abderrahim Moumen, teammanager bij het Europees Octrooibureau, licht toe dat vooral sinds het jaar 2015 het aantal aanvragen van patenten op blockchaintoepassingen sterk is gegroeid, maar ook dat er veel onduidelijkheid heerst over het vastleggen van patenten op blockchain-toepassingen. ‘Het ligt bij blockchainpatenten anders dan bij patenten die aan software gerelateerd zijn. Bij software valt de broncode onder het copyright.

Bij blockchain kunnen we alleen de technische toepassing patenteren. Bijvoorbeeld het decoderen van beelddata of toepassingen rondom data-uitwisseling bij zelfrijdende auto’s. ‘Het algoritme kun je dus niet los patenteren. Op het moment dat je een algoritme linkt aan een technische toepassing dan kan dat wel. Er moet een link zijn met die technische toepassing. Bijvoorbeeld bij cryptografie of het volgen van goederen binnen een logistieke toepassing.’

Het duurt ongeveer drie jaar voor een patentaanvraag is toegekend. In 2018 toegekende aanvragen staat momenteel op 286.

Interesse in andere nieuwsartikelen over blockchain en cryptocurrency? Je leest ze hier!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.