Nieuws

ING stapt in blockchainbedrijf Fnality

Een grote groep financiële bedrijven werken al een tijdje binnen aan ontwikkelingen binnen de blockchain. Inmiddels hebben 14 samenwerkende bedrijven uit Europa, Japan en de Verenigde Staten hebben een nieuw bedrijf opgericht, genaamd Fnality. Dit bedrijf moet de nieuwe cryptomunt, genaamd Utility Settlement Coin (USC), gaan beheren en verder ontwikkelen.

ING en de 13 andere bedrijven hebben onlangs bijna €60 mln geïnvesteerd in een cryptomunt die internationale transacties moet gaan vergemakkelijken. Naast ING zijn ook onder meer ook Banco Santander, BNY Mellon, Barclays, CIBC, Commerzbank, Credit Suisse, KBC Group, en UBS aandeelhouder van Fnality. De munt moet het mogelijk maken om deze transacties met blockchaintechnologie veilig en direct af te ronden. Dit is als alternatief voor het huidige proces van het afwikkelen van financiële transacties, dat wel 24-48 uur kan duren.

Het blockchain project

Financiële transacties, bijvoorbeeld obligaties en aandelen zijn dus regelmatig pas na 48 uur volledig afgehandeld. Daardoor is er een centrale tegenpartij nodig die het risico wegneemt dat een van de deelnemende partijen niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Zo’n centrale tegenpartij administreert en maakt dagelijks de balans op van alle transacties. Dit proces kost veel geld volgens onderzoeksbureau Oliver Wyman. Dit is jaarlijks tussen de $60 miljard en $75 miljard euro. Als een cryptomunt gebruikt zou worden voor dit project, dan zitten alle transacties en controles in de munt zelf. Het kapitaal dat nu tijdens dat afwikkelingsproces als onderpand vastzit, kan dan worden vrijgespeeld.

Initiative Lead Blockchain Int. Payments bij ING, Jan Lebbe, is namens ING bij het project betrokken. “Fnality moet nog veel stappen moet zetten voordat de eerste blockchaintransactie kan worden voltooid”, aldus Lebbe. Toch denkt hij dat dit voor juli 2020 gerealiseerd kan worden. Omdat waarde van de USC gebaseerd is op kapitaal dat bij de deelnemende banken echt op de balans staat, valt hij ook onder toezicht van de centrale banken. Lebbe zegt dan ook dat de nieuwe entiteit, die gevestigd is in Londen, al in gesprek is met verschillende centrale banken om de benodigde licenties te verkrijgen.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.