Nieuws

Is de sportwereld klaar voor Blockchain?

Bitcoin sportwereld

Binnen de doorgaans conservatieve voetbalwereld wordt er inmiddels geëxperimenteerd met blockchain. Welke ontwikkelingen zijn daar gaande? En waar ligt de toekomst voor deze technologie in sport?

Innovatie komt altijd met tegenwerking. Logisch, vaak is het disruptief, vernieuwend en betekent het dat bestaande businesses onder druk komen te staan, omdat ze worden voorbijgestreefd door nieuwe competitors. Blockchain kent vele voorstanders, maar minstens net zo veel tegenstanders. In dit artikel nemen we de sportwereld onder de loep.

Salaris in cryptocurrency in de sportwereld

Gibraltar United is een zeer onbekende club in Europa. De sportieve prestaties zijn niet noemenswaardig, hoewel de ploeg elf keer kampioen werd in haar geschiedenis, is het een ploeg die buiten de landsgrenzen zelden in het nieuws is. Toch haalde Gibraltar United deze zomer de Guardian. Pablo Dana, clubeigenaar en tevens belegger in Quantocoin, besloot namelijk dat hij zijn spelers niet langer met Gibraltarese of Engelse Ponden zou betalen. In het contract van alle spelers staat dat zij zullen worden uitbetaald in cryptocurrency. Daarmee is het de eerste voetbalclub die met cryptocurrency haar spelers betaalt. Niet gek dat dat in Gibraltar gebeurt overigens. Het Britse gebied op het Iberisch schiereiland is namelijk koploper als het gaat om de legitimiteit van cryptocurrency.

Premier League en bitcoin

Ook hoger in de voetballadder begint cryptocurrency haar intrede te doen. Zo besloot eToro een samenwerking aan te gaan met zeven Premier League-clubs. Niet alleen zal de online broker inzetten op advertentieruimte en naamsbekendheid. Tevens zullen de zeven Premier League-clubs via eToro wallets opzetten voor haar spelers. De gesponsorde clubs, waaronder Champions League deelnemer Tottenham Hotspur, kunnen hun spelers daardoor met bitcoin gaan betalen. De deal van eToro was de eerste op cryptocurrency gebaseerde sponsordeal in de geschiedenis van de Premier League.

Toepassingen Blockchain in de sport

Hoewel blockchain – zeker op sportgebied – nog in de kinderschoenen staat, zijn er al wel interessante cases te vinden. Zo experimenteerde de UEFA bijvoorbeeld al met deze technologie, lijkt Roda JC op weg te zijn naar één van de eerste volledig door blockchain-gerunde voetbalclubs en maakte eToro bekend dat zij een samenwerking aan gaan met zeven Premier Leagueclubs, waaronder Tottenham Hotspur.

eToro betreedt Premier League

Een primeur voor online broker eToro. Het bedrijf achter het handelsplatform tekende deze week namelijk een samenwerking met zeven Premier Leagueclubs (Brighton & Hove Albion, Cardiff City, Crystal Palace, Leicester City, Newcastle United, Southampton en Tottenham Hotspur) en gaat daarmee het eerste met bitcoin betaalde partnerschap in de geschiedenis van de Engelse topcompetitie aan. De zeven clubs zullen daarnaast ook spelers gaan betalen met bitcoins door middel van eToro-wallets.

Voor eToro betekent deze samenwerking ook een enorme doelgroep. Een doelgroep die in de komende periode kennis zal moeten maken met blockchain en cryptovaluta. eToro ziet de mogelijkheden en wil deze aan de Premier League-achterban gaan overbrengen.

Champions League-finale geheel op de blockchain?

Het heeft er alle schijn van dat de kaartverkoop van de door de UEFA georganiseerde wedstrijden, zoals de Europa League-finale, Europese Super Cup en dus ook de Champions League-finale voortaan volledig door middel van blockchain zullen worden aangeboden. De Europese voetbalbond experimenteerde de voorbije zomer al tweemaal met een nieuwe app, die op blockchain is gebaseerd. Met deze app wil het replicatie en duplicatie van wedstrijdtickets voorkomen en uitbannen. Bovendien is het proces voor de koper vereenvoudigd, waardoor er voor beide partijen een win is.

Met deze technologie is het zelfs mogelijk dat kaartverkoop op de zwarte markt geheel wordt uitgebannen. Geen enkele kaart zal meer met extreme winst verkocht kunnen worden en bovendien is elk ticket gepersonaliseerd en direct te herleiden naar jou als persoon. Stadionverboden – in binnen- en buitenland – kunnen veel eenvoudiger worden gecontroleerd en bovendien is de data van alle bezoekers een stuk veiliger. Niet langer ligt de data van de kopers vast op een centraal opslagpunt. Een nieuwe stap in de verbetering van de opslag van privacygevoelige gegevens.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.