Nieuws

KPMG recentelijk positief over cryptocurrencies

Cryptobieb cryptocurrency Bulls versus Bears

KPMG, één van de ‘Big Four’ naast PwC, Deloitte en EY, is enorm positief over cryptocurrencies. Het internationale accountants- en adviesbureau gaf deze conclusie bij de publicatie van haar rapport “institutionalisering van cryptovaluta”. Een 42-pagina tellend document over de uitdagingen en mogelijkheden van digitale valuta.

“Cryptoassets are now impossible to ignore”

Zo luidde de conclusie van KPMG in het eerste deel van het rapport met de titel: “cryptoassets zijn een big deal”. Daarbij gaat KPMG in op de parabolische stijging van cryptocurrencies in 2017 en hoe deze de traditionele markt volledig achter zich liet.

KPMG erkent daarbij de neergaande trend van de huidige “bearmarkt”, desalniettemin blijven ze over de langere termijn positief. Hoewel een deel van de cryptovaluta geen werkelijk probleem oplossen geeft KPMG wel aan dat een substantieel deel van de projecten daadwerkelijk een bestaand probleem wenst op te lossen.

Zelfs een simpele use-case als wat Litecoin (LTC) biedt scoort hoge ogen binnen het rapport van KPMG. Zo is Litecoin een beter alternatief bij grensoverschrijdende betalingen dan traditionele methoden, ondanks dat LTC trager is dan betalingen via VISA.

KPMG: De roep naar institutionalisering

In tegenstelling tot eerdere ontwikkelingen binnen de moderne financiële markt begon de adoptie van cryptocurrencies allereerst bij de consument zelf. De meeste diensten hebben dan ook hun omgeving gebouwd met het oog op de gewone consument. Volgens KPMG doen ze er echter goed aan om nu hun pijlen te richten op institutionele investeerders.
Veel van ‘s werelds leidende financiële instituten willen actief cryptocurrencies verhandelen óf overwegen dit. Coinbase maakt hier al goede stappen in, zo staat in het rapport van KPMG (p.11). Coinbase is daarbij niet alleen actief haar diensten en hulpmiddelen aanpassen maar zorgen er ook voor dat zij aan alle wet- en regelgeving voldoen.

De vraag onder institutionele beleggers is er, het aanbod is echter nog laag. Vanwege strengere wet- en regelgeving is het voor hen namelijk veel moeilijker binnen deze markt te handelen dan voor consumenten. De beperkte toegang voor institutioneel geld is dan ook één van de hoofdproblemen die binnen de huidige markt opgelost dienen te worden. KPMG heeft echter nog een aantal problemen die opgelost moeten worden alvorens institutioneel geld de markt binnen kan stromen.

Wat houdt institutioneel geld tegen?

In haar rapport geeft KPMG een aantal uitdagingen weer. Het oplossen van deze uitdagingen zou een sleutelrol spelen bij het openbreken van de markt voor institutioneel geld. Deze zijn als volgt:

  • Naleving van wettelijke verplichtingen;
  • Beheer en bestuur van “forks”;
  • “Know Your Customer (KYC)” en herkomst van cryptovaluta;
  • Beveiliging;
  • Boekhouding en financiële rapportering;
  • Fiscale gevolgen

KPMG heeft in haar rapport een tiental pagina’s geschreven waarom ieder van zijn uitdagingen relevant zijn voor de huidige cryptomarkt. Daarbij schetst zij niet alleen een beeld van de huidige problemen maar biedt zij ook potentiële uitkomsten. Voor de details hierover verwijzen wij naar het rapport.

Waarom de vergelijking tussen de tulpenmanie en crypto niet opgaat

Met de bekende vergelijking tussen de tulpenmanie en crypto maakt de KPMG in ieder geval korte metten. Toen deze bubbel barstte en de rijkdom die ermee gepaard ging was er geen innovatieve waarde in de tulpen zelf. Dit is anders met cryptovaluta. De dot-com bubbel is een betere vergelijking.

De tulpenmanie was slechts het gevolg van toegenomen vraag en de liquiditeit om deze te voeden. Het is dan ook belangrijk om deze bubbel in haar historische context te bekijken. Krediet was destijds een nieuwe uitvinding, die op dat moment leidde tot een overvloed aan rijkdom. Deze vond zijn weg destijds binnen de tulpen door de wijze waarop Nederlanders de nieuwe uitvinding van krediet hadden toegepast.

De vergelijking tussen deze bubbel en de bubbels binnen crypto dienen dan ook genuanceerd te worden. Volgens KPMG dient de overeenkomst vooral gevonden te worden binnen een “teveel aan liquide middelen”. Dit overschot aan geld is destijds zijn thuis binnen een andere markt is gaan vinden. Waar dat in de Gouden Eeuw bij de tulpen was en begin 2000 bij de dot-com bubbel is dat hedendaags binnen crypto.

KPMG sluit haar rapport af met de volgende samenvatting:

“Er ontstaat een nieuwe financiële wereld waarin transacties in cryptoassets een standaard worden. Nieuwe tokens en activa zijn één ding, maar nieuwe bedrijfsmodellen en marktpartijen kunnen de ruimte de komende jaren aanzienlijk veranderen. Wij kijken naar de evolutie van crypto vanaf de frontlinies en blijven ons denken, ons raamwerk en onze diensten updaten. Blijf kijken.”

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.