Nieuws

MIT: Blockchain wordt in 2019 nuttiger, maar ook saaier

MIT building

MIT: In 2019 zal de blockchain technologie nuttiger worden, maar met minder rumoer. Mogelijk wordt het zelfs wat ‘’saai’’ !! Begin 2019 heeft MIT Technology Review een artikel gepubliceerd dat aangeeft dat 2019 het jaar gaat worden dat blockchain wereldwijd omarmd gaat worden. The Review is een onafhankelijk tijdschrift dat volledig eigendom is van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten.

In 2017 was blockchain-technologie een revolutie die het wereldwijde financiële systeem moest verstoren. In 2018 was het een teleurstelling. En wat gaat 2019 gaat brengen is nog een vraagteken, maar Mike Orcutt MIT Technology Review denkt dat 2019 het jaar wordt waarin blockchain-technologie eindelijk normaal wordt en dat onderbouwt hij met 3 voorbeelden.

Grote plannen van Walmart en Wall Street

Walmart test een privé blockchain-systeem al jaren als voedingsmiddelen tracker. Het zegt dat ze het systeem volgend jaar gaan gebruiken en dat het hun leveranciers van bladgroenten opdracht heeft gegeven in september deel te nemen.

Ondertussen is Intercontinental Exchange (ICE), de eigenaar van de New York Stock Exchange en een van de meest invloedrijke spelers op Wall Street (aan de kant van de cryptocurrency) van plan om begin 2019 haar eigen digitale activa-uitwisseling te lanceren.

Daarnaast is een andere speler Fidelity Investments onlangs een nieuw bedrijf begonnen genaamd Fidelity Digital Assets. Het belangrijkste dat Fidelity op de markt wil brengen is een zogenaamde ‘’custody-service’’ voor crypto-assets. Liefhebbers van cryptocurrency hebben betoogd dat grote investeerders zoals hedge funds, family offices en soevereine wealth funds hunkeren om miljarden dollars in digitale activa te stoppen, maar dat kan niet omdat er niet genoeg door regelgevers goedgekeurde infrastructuur is.

In de VS is het bijvoorbeeld grote beleggingsfondsen verplicht om de activa van hun klanten op te slaan in individuele rekeningen bij banken of andere entiteiten – ‘bewaarbedrijven’ – die hen kunnen beschermen tegen diefstal of fraude. Het veilig opslaan van crypto-activa is echter een technische uitdaging, omdat blockchain-transacties, in tegenstelling tot transacties met conventioneel geld, niet ongedaan kunnen worden gemaakt als ze frauduleus blijken te zijn. Fidelity, wiens oplossing een verscheidenheid aan geavanceerde beveiligingsmaatregelen omvat, noemde dit “de meest dringende onbeantwoorde vraag” voor instellingen.

In de afgelopen weken is echter duidelijk geworden dat het gebrek aan infrastructuur niet het enige grote probleem is dat hen weghoudt. Fidelity en ICE lijken nog altijd toegewijd, net als andere grote Wall Street-bedrijven. Anderen twijfelen, maar dit is crypto en dingen kunnen snel veranderen.

Smart contract

Smart contract (slimme contracten) zijn stukjes code die een overeenkomst tussen twee partijen uitvoeren, bijvoorbeeld een vluchtverzekering die automatisch wordt uitbetaald als uw vlucht wordt geannuleerd. In principe zouden ze de noodzaak voor allerlei dure tussenpersonen elimineren. Het idee bestaat al sinds de jaren negentig en Ethereum werd in 2013 specifiek ontworpen als een blockchain die smart contracts kon uitvoeren.

Voor het functioneren van dat automatische vlucht verzekeringsbeleid zou het echter een betrouwbare bron van realtime vluchtgegevens nodig hebben, iets wat momenteel nog ver weg is.

Hoe voorkomen we dat hackers frauduleuze vertragingen opvoeren en betalingen claimen? Het gebrek aan ‘’betrouwbare orakeltechnologie’’  heeft tot nu toe het gebruik van Smart contracts beperkt.

Nu verbeterd gelukkig de technologie. Een startup, genaamd Chainlink, heeft onlangs in samenwerking met academische onderzoekers bij Cornell het eerste “aantoonbaar veilige, gedecentraliseerde ‘’orakelnetwerk” kunnen creëren. Hun orakels maken gebruik van cryptografie en een soort beveiligde hardware, een vertrouwde enclave genaamd, om veilig gegevens te versturen naar smart contracts op de blockchain.

Note van de redactie van MIT:

Wat is orakel architectuur? Een orakel-database slaat de data op in gecoördineerde bestanden op disk. De informatie is dus systematisch georganiseerd in de vorm van fysieke bestanden, die goed toegankelijk en eenvoudig te analyseren zijn. Een verdere uitleg wat Orakel precies betekent is hier te lezen.

Een praktisch gebruik van smart contracts die in 2019 zouden kunnen verschijnen, is ‘’juridische technologie’’. Chainlink werkt samen met een project genaamd OpenLaw. Zij ontwikkelen eenvoudige op smart contract gebaseerde juridische overeenkomsten (bijvoorbeeld een overeenkomst tussen een werknemer en een bedrijf). En OpenLaw werkt samen met Rocket Lawyer, een populaire online service waarmee gebruikers hun eigen juridische documenten kunnen maken.

Het idee achter de samenwerking is volgens Rocket Lawyer’s CEO, Charley Moore, om smart contracts te gebruiken om de rechten en plichten in juridische overeenkomsten (zoals een freelance contract) op de blockchain te volgen en, zodra aan de voorwaarden van het contract is voldaan, betalingen automatiseren met cryptocurrency. Moore zegt dat het plan is om ergens in 2019 te lanceren en dat het systeem eenvoudig te gebruiken moet zijn, zelfs voor mensen die niet bekend zijn met cryptocurrency.

‘’Rocket Lawyer’’ is niet de enige. Een start-up genaamd ‘’Monax’’ heeft onlangs een private beta-fase gelanceerd voor een soortgelijk klinkend platform voor juridische overeenkomsten op basis van blockchain, dat draait op een nieuw smart-contractplatform; het Agreements Network. En een startup genaamd ‘’Clause’’ zegt dat het met ‘’LegalZoom’’ bezig is om slimme, op contracten gebaseerde juridische diensten, te creëren.

Door de overheid gesteunde digitale valuta’s

Hoewel de door Venezuela gesteunde nationale cryptocurrency, de petro, schijnzwendel of flop lijkt te zijn, kijken de centrale banken van minstens 15 landen serieus naar het lanceren van nationale digitale valuta. Zelfs als er geen dit jaar wordt uitgegeven, verwacht u dat de discussie hierover in 2019 zal aanzwellen, aangezien het gebruik van contant geld overal ter wereld blijft dalen en nieuwe betaaltechnologieën, waaronder cryptocurrencies, zullen verbeteren.

Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, onderzocht de zaak van de centrale bank gesteunde digitale valuta in een recente toespraak. Door de overheid gesteund digitaal geld zou, volgens haar, meer mensen kunnen bereiken en betere beveiliging, privacy en consumentenbescherming kunnen bieden dan particuliere cryptocurrencies of commerciële betalingstechnologieën.

Een digitale vorm van bankbiljetten gegarandeerd door overheden? In veel opzichten is dat juist het het tegenovergestelde van de revolutie die de oorspronkelijke cryptocurrency pioniers voor ogen hadden. Maar revoluties ontvouwen zich niet altijd zoals de revolutionairen in gedachten hadden.

We gaan zien waar de blockchain ons gaat brengen dit jaar.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.