Waar bent u naar op zoek?

Salaris in bitcoins? Bij BTCdirect gebeurt het

Vanaf juni 2018 krijgen werknemers van Btcdirect hun salaris in Bitcoins – en dat was een primeur. Het AD kopte destijds dat het Nederlandse handelsplatform voor cryptovaluta hiermee de eerste werkgever in Nederland was die dit aandurft. Eerst weten wat bitcoin is? Lees het hier.

Waarom betaalt BTC Direct haar werknemers in Bitcoin?

BTC Direct hoopt met hun huidige beslissing mee te helpen aan adoptie van het geesteskindje van Satoshi Nakamoto. Zij willen daarmee actief bijdragen aan een economie waarin Bitcoin (actief) als betaalmiddel gebruikt kan worden. Door werknemers (deels) in Bitcoin te laten uitbetalen hopen zij de drempel voor het betalen met Bitcoin lager te maken.

Volgens BTC Direct is dé reden dat veel mensen geen gebruik maken van Bitcoin omdat deze eerst verwisseld dienen te worden met je euro’s. Door werknemers in Bitcoin uitbetalen valt die drempel weg en wordt betalen makkelijker.

Wat betaalt BTCdirect precies aan Bitcoin aan haar werknemers?

Medewerkers mogen zelf kiezen welk bedrag zij bovenop hun minimumloon ontvangen in Bitcoin. Het is namelijk zo dat de wet voorschrijft dat tenminste het minimumloon in euro’s moeten worden uitbetaald. Het is dus niet zo dat het volledige loon van mensen in cryptovaluta wordt uitgekeerd, de huidige wet- en regelgeving staat dit nog niet toe.

Over de wet gesproken, mag een salaris in bitcoins?

In Nederland is het zo dat alles boven het minimumloon in Bitcoin uitbetaald mag worden. Dat komt omdat Bitcoin nog niet als wettig betaalmiddel wordt gezien. Voor de Nederlandse wet valt cryptovaluta dus niet onder salaris, vandaar dat het minimumloon gewoon in euro’s uitbetaald moet worden. Volgens de Belastingdienst wordt bitcoin beschouwd als loon in natura.

Voor de belasting heeft dit een aantal implicaties.

Werkgevers:
Er verandert voor de inkomstenbelasting niets, er wordt nog steeds loonheffing ingehouden op het brutosalaris. Hieronder valt zowel het deel in euro’s als in Bitcoin.

Werknemers:
Bitcoin en andere cryptovaluta wordt als vermogen. Wanneer je meer dan 30.000 euro aan vermogen hebt dan betaal je hierover vermogensbelasting. Bitcoin wordt meegenomen in dit totaalbedrag naast bijvoorbeeld het spaargeld wat jij opzij hebt staan.

ZZP’ers
Voor ZZP’ers is de situatie nóg weer anders. betaling van ZZP’ers kent namelijk geen  beperkingen. De factuur mag volledig in Bitcoins ontvangen of betaald worden. De BTW die ZZP’ers ontvangen moeten wél afgedragen worden in euro’s aan de belastingdienst. Let hier dan ook goed op!

Wil je meer weten over de belastingregels omtrent Bitcoin en andere cryptovaluta dan raden wij je aan om ook hier eens een kijkje te nemen.

Disclaimer: Mocht je toch twijfelen over het correct opgeven van cryptovaluta bij je aangifte inkomstenbelasting dan raden wij je altijd aan contact op te nemen met de Belastingdienst.   

Crypto_Library_logo_512x512_svg

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Maak gratis een account aan op Bitvavo. Koop de beste cryptocurrency en sla ze veilig op in uw wallet.

Top exchanges

Airdrops ontvangen?

Laatste airdrops
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$100
Geschatte waarde
15 minutes
Uitvoertijd

Partner