Nieuws

SEC beschuldigt oprichter EtherDelta van overtreden wet

De Securities en Exchange Commission SEC

Zojuist is bekend geworden dat de SEC de oprichter van EtherDelta ten laste heeft gelegd dat deze een ongereguleerde exchange draait. De juridische gronden hiervoor zijn het runnen van een ‘ongereguleerde exchange voor securities’. Dit is in strijd met sectie 5 van de Exchange Act. Het is de eerste actie van de SEC op basis van deze gronden.

Wat is Etherdelta?

EtherDelta is een online platform voor het traden van ERC20 tokens. In 18 maanden tijd hebben zij meer 3.6 miljoen orders verwerkt. Hiervan zijn dus ook een aantal tokens die door de SEC beschouwd worden als security-token. Laat nou net wezen dat dergelijke tokens onder de toezicht van de SEC valt. 

Vrijwel alle orders waar het om gaat op het EtherDelta platform werden uitgevoerd na een eerder rapport van 2017. Hierin hebben zij al eerder hadden gewaarschuwd dat de SEC een aantal ICO-tokens als security beschouwt.

EtherDelta oprichter Zachary Coburn ontkent de aantijgingen van de SEC niet, maar geeft deze ook niet toe.  Uiteindelijk hebben de twee partijen geschikt voor een totaalbedrag van $ 398.000 te betalen op grond van onrechtmatig verkregen verdiensten. Waaronder een deel een boete van de SEC is. Mocht Coburn niet stoppen met het verhandelen van security-tokens dan kan hij opnieuw een (flinke) boete verwachten.

Oorzaak volgens de SEC

Een dergelijke actie van de SEC kan implicaties hebben voor meerdere gedecentraliseerde exchanges die tokens verhandelbaar hebben staan die eigenlijk als security aangemerkt dienen te worden. Dit zijn bijvoorbeeld tokens die een vorm van dividend beloven. 

Het volledige bevel is hier te vinden.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.