Waar bent u naar op zoek?

Verzekeraars zet je schrap voor Zhong An

Westelijke verzekeraars zetten zich schrap voor verzekeringsgigant Zhong An, nu al de meest indrukwekkende insurtech genoemd. Insurtechs zijn verzekeringskantoren die op innovatieve wijze met behulp van technologie de markt verstoren. In het geval van Zhong An gaat het daarbij om het verwerken van verzekeringen met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning. Zhong Ang is echter actief met blockchain aan het experimenteren, reden voor ons om hierover te berichten.

Zhong An slechts een jaar op de beurs

De chinese techgigant, gesteund door andere grootmachten als TenCent, Alibaba en Ping An zorgt voor situaties die zich nog nooit hebben afgespeeld binnen de verzekeringsbranche. Bij de lancering op de beurs in Hongkong had deze een beurswaarde van 10 miljard euro, sindsdien is het met het bedrijf enorm vlot gegaan. Op zijn hoogtepunt heeft Zhong An binnen één dag tijd 100 miljoen polissen afgesloten. Ongekend. Traditionele westerse verzekeraars voelen zich bedreigd. Zhong An verkoopt meer dan 200 verzekeringsproducten welke vooral gericht zijn op kleinere polissen met een beperkte premie en dekking. Door middel van AI-techniek is het mogelijk schade onmiddellijk te kunnen beoordelen en vergoeden.

Een bedreiging voor de traditionele verzekeringssector

Volgens Matthynssens, CEO van Intermediair Vanbreda, is het niet de eerste keer dan insurtechstart-ups de verzekeringsbranche door middel van innoverende technieken wensen te verbeteren. Voorbeelden die hij noemt zijn daarbij Lemonade, Oscar en Ladder. Echter zijn dergelijke start-ups nooit eerder een bedreiging geweest voor gevestigde verzekeraars. Zhong An brengt hier verandering in. De gevestigde markt staat daarbij voor een keuze, mee-innoveren of ten onder gaan. Het nieuws is daarbij ook reeds opgepakt door amweb, hét platform voor financiële dienstverleners.
97 procent van het klantcontact met Zhong An vindt plaats via chatbots
De technologie die Zhong An gebruikt maakt het mogelijk om veel klantcontact te minimaliseren. Aanvragen voor verzekeringspolissen worden automatisch beoordeeld en wanneer men een vraagt heeft is de kans groot dat deze door een chatbot wordt beantwoord. De grootste bedreiging voor de westerse verzekeringsmarkt is echter niet de techniek van Zhong An, maar het recente nieuws dat zij samen met Softbank Vision Fund een nieuw bedrijf oprichten. Softbank Vision Fund is een investeringsfonds voor de techsector welke over meer dan 100 miljard dollar beschikt. Bedrijven als Yahoo Japan, GM Cruise en Uber vallen onder het netwerk van dit fonds. De samenwerking met Softbank doet vermoeden dat zij micro-verzekeringen zullen bundelen met digitaal aangekochte producten. Hierbij gaat het dus om de verzekering van goederen die men bijvoorbeeld online koopt via Bol.com of Amazon. Wanneer het product tijdens de levering schade oploopt is het dus mogelijk dat Zhong An in de toekomst deze schade automatisch en direct verzekert. De techniek die Zhong An gebruikt maakt het mogelijk om enorm veel tijd te besparen, waardoor het mogelijk is de winsten flink op te schalen. De innovatie stopt daar echter niet.

Partnership met Ethereum

Zhong An weet zelfs binnen de blockchain-wereld naam te maken en wordt ook daar één van de meest opmerkzame verzekeringsbedrijven genoemd die blockchain volledig omarmd heeft. Zo wenst Zhong An door middel van blockchain-technieke de digitale verzekeringsbranche volledig te revolutionaliseren. Daarbij maakt Zhong An niet alleen gebruik van de Ethereum-blockchain, de twee zijn ook officieel partners. Vitalik Buterin, de oprichter van het Ethereum platform zei daarover het volgende: “Ik ben verheugd dat ZhongAn Technology onze technologie heeft geïntegreerd om een ​​open platform te bouwen en dat de Chinese verzekeringssector actief onderzoek doet naar de toepassingen van Blockchain-technologie. Ik hoop dat steeds meer Chinese bedrijven dit gebied kunnen aanboren helpen ontwikkelen .” Het recent gelanceerde Blockchain-initiatief van Zhong An wenst door middel van smart contracts en haar eigen Blockchain server genaamd Anlink beveiligingsrisico’s te minimaliseren die Blockchain in het verleden geteisterd hebben. Uiteindelijk doel is om hiermee de groei van de verzekeringsbranche nóg verder te faciliteren. Verder promoot en werkt Zhong An ook met lokale bedrijven in Shanghai als onderdeel van de Shanghai Blockchain Industry Development Research Alliance – China’s eerste Blockchain-gerichte instantie om Blockchain-applicaties te ontwikkelen. De CEO van Zhong An, Jin Chen, zegt daarbij het volgende: “Niet alleen zullen we technologie ontwikkelen, maar ons doel is om technologie een commerciële drijvende kracht te maken, om het tot de kern van ons bedrijfsecosysteem te maken.”

Deloitte UK noemt blockchain een perfecte kandidaat voor verzekeringen

Volgens Deloitte zou het wel eens heel goed mogelijk kunnen zijn dat een partij als Zhong An, door middel van blockchain, verzekeringsfraude ofwel enorm minimaliseert ofwel volledig voorkomt. Mede door het vastleggen van identiteiten en het automatiseren van beveiliging op het platform door middel van smart contracts, is deze techniek nuttig voor claimverificatie en vals spel. Daarnaast biedt het controleren op de blockchain als bijkomend voordeel ook nog eens lage verwerkingskosten. Zhong An blijft dan ook in de toekomst een belangrijke speler om in de gaten te houden. Het is bijzonder om te zien hoe een nieuwe speler in de verzekeringsmarkt zo volledig een nieuwe techniek als Blockchain omarmt, we gaan dan ook zeker meer van hen horen.
Crypto_Library_logo_512x512_svg

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Maak gratis een account aan op Bitvavo. Koop de beste cryptocurrency en sla ze veilig op in uw wallet.

Top exchanges

Airdrops ontvangen?

Laatste airdrops
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$100
Geschatte waarde
15 minutes
Uitvoertijd

Partner