Nieuws

Wie is Satoshi Nakamoto?

satoshi nakamoto paper

German Neff, zoals hij zichzelf online noemt is helemaal klaar met het mysterie rondom Satoshi Nakamoto, het brein achter bitcoin. De crypto-fanaat uit Estland vindt het tijd dat dit mysterie ontrafelt wordt. Nog altijd weet niemand zeker wie Satoshi Nakamoto werkelijk is en dus het is volgens Neff tijd voor een wereldwijde zoektocht. Middels een crowdfunding campagne wil hij hiervoor € 200.000 ophalen.

Het is ongeveer tien jaar geleden dat Satoshi Nakamoto zijn Bitcoin-whitepaper op internet zette en nog steeds weet niemand wat zijn werkelijke naam is. Sommigen verdenken Elon Musk maar hij is niet de enige. Meerdere “verdachten” zijn de afgelopen jaren de revu gepasseerd. ‘Wij, de crypto-enthousiastelingen, zijn verplicht de waarheid te achterhalen zodat we rust kunnen vinden. We kunnen niet in de angst leven dat morgen iemand achter het gordijn vandaan komt en zegt dat de show over is.’ aldus Neff. 

Crowdfunding

Neff zegt al drie jaar bezig te zijn met een onderzoek naar de identiteit van Satoshi, maar erg succesvol is hij tot op heden niet. Tijd om hulptroepen in te roepen dacht hij. Via een crowdfunding campagne via het Russische platform Boomstarter probeert hij nu de € 200.000 binnen te halen. Slecht gaat de campagne niet, blijkbaar zijn er genoeg mensen bereid geld uit te geven aan de zoektocht want de teller staat op moment van schrijven op 47%, waardoor hij dus al bijna € 100.000 binnen heeft.

Neff legt in de video uit waar het geld aan uit wordt gegeven. Het plan bestaat voornamelijk uit het inhuren van privédetectives in met name Japan, de VS, Engeland en in Rusland. Komt er ooit een antwoord op de vraag die Bitcoin-hodlers en blockchain-liefhebbers al tien jaar bezig houdt; Wie verzon Bitcoin?

Telegram: @germanneff
Wij doen alvast een eerste poging om te achterhalen wie de echte Nakamoto is.

Mogelijke kandidaten over Satoshi Nakamoto

Elon Musk

Eén van de personen waarvan wordt geclaimd dat deze achter de naam Satoshi Nakamoto schuilt, is niemand minder dan Elon Musk. Hoewel concreet bewijs ontbreekt hebben mensen Elon genoemd vanwege zijn technische expertise en financiële succes. Zijn rol bij Tesla en SpaceX wordt daarbij voornamelijk genoemd. De theorie is aan kracht gaan winnen toen een voormalig stagiair bij SpaceX beweerde dat Elon achter Bitcoin zat. Bitcoin is namelijk geschreven door iemand die een meester in programmeertaal C++ lijkt te zijn, een taal die Elon erg veel heeft gebruikt binnen SpaceX. Elon zelf ontkent echter alles op zijn twitter en beantwoord: “Niet waar, ik heb een vriend die mij ooit een deel van een Bitcoin heeft gestuurd. Waar deze nu is weet ik niet”. Volgens ons lijkt het dan ook onwaarschijnlijk dat hij Satoshi Nakamoto is.

Craig Wright

Craig Wright is een Australische zakenman en IT’er die openlijk beweert heeft dat hij Satoshi Nakamoto is. De theorie is aan kracht gaan winnen toen Wright een blog overhandigde welke ondertekend is met dezelfde versleuteling als Nakamoto gebruikte. Inmiddels is de originele blog offline, echter hebben destijds verscheidene toonaangevende nieuwsbronnen, waaronder ‘the economist’, wél geschreven dat de theorie Wright = Satoshi een reële mogelijkheid is. Toen Coindesk een twitter survey online plaatste met wie de meest invloedrijke figuren binnen de blockchain wereld zijn vroegen mensen zich af waarom Craig Wright (@ProfFaustus op twitter) niet in de lijst werd genoemd. Wright antwoordde daarop dat Coindesk ‘Anti-Wright’ zijn. Coindesk reageerde vervolgens dat Satoshi Nakamoto in de lijst vermeld werd. De reactie van Craig Wright lijkt daarmee haaks te staan op zijn bewering dat hij Satoshi Nakamoto is. Daarnaast heeft Wright openlijk toegegeven dat er geen goede reden is voor het ‘hodlen’ van Bitcoin – wél is hij nog actief zijn eigen project genaamd ‘nChain’ aan het promoten, waarvan hij claimt dat dit een directe concurrent is van Bitcoin. Iets wat hij eerder heeft gepoogd met Bitcoin Cash (BCH). Het lijkt er volgens ons vooral op dat hij de naam van Nakamoto zich had toegeëigend voor zijn eigen gewin. Het volgende filmpje waarin Wright spreekt op een conferentie in Rwanda vooral boekdelen over wat voor persoon Wright is. Zo zegt hij onder andere: “ik heb meer geld dan jullie land”. Alles bij elkaar lijkt het onwaarschijnlijk dat Wright achter de naam Nakamoto schuilt.

Nick Szabo

Eén van de eerste kandidaten die genoemd werd als de mysterieuze ontdekker van Bitcoin is Nick Szabo. Szabo is de man achter “bit gold” – gezien als spirituele voorloper op Bitcoin. Bit gold is net als Bitcoin een decentrale vorm van valuta. Het balletje is gaan rollen toen Skye Greye, een onafhankelijk onderzoeker, heeft onderzocht in hoeverre de gebruikte taal van Szabo overeenkomst met de schrijver van de Bitcoin Whitepaper. Door middel van tekstanalyses heeft deze onderzoeker overeenkomsten gevonden op basis van bepaalde woordgebruik. Het bewijs lijkt daarbij vooral ‘een toevalligheid’ te zijn. Szabo zelf heeft overigens altijd ontkent achter Bitcoin te zitten.  

Andere kandidaten die op het internet genoemd worden zijn:

  • De NSA; de Amerikaanse inlichtingendienst zou daarbij als hoger doel het creëren van een soort Dollar 2.0 hebben. Een complottheorie die aan kracht is gaan winnen toen de bedenker achter Ethereum hetzelfde suggereerde.
  • Hall Finney; de eerste persoon die een transactie uitvoerde over het Bitcoin netwerk en pionier van Bitcoin sinds het begin.
  • Dorian Nakamoto; een Japanse ingenieur in California die toevallig als geboortenaam ook Satoshi Nakamoto heeft. De media kwam hem op het spoor en ondervroeg hem over de cryptovaluta. Zelf geeft hij aan nooit over Bitcoin gehoord te hebben voordat reporters hem gingen lastigvallen.

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.