Wil je je cryptovaluta opslaan in een veilig omgeving en wil je weten hoe? Met hardware wallets ben je altijd beveiligd. Lees het op deze pagina!

Voor het bewaren van je cryptovaluta raden wij de aanschaf van een hardware wallet aan, ook wel Bitcoin locker of Bitcoin kluis genoemd. Dit is de veiligste wallet om je cryptovaluta op te slaan en te gebruiken. Een hardware wallet is een offline apparaatje wat je via je USB-poort kan aansluiten op je pc.

Het grootste voordeel van zo’n offline wallet is dat je veiliger Bitcoins of altcoins kan bewaren, ontvangen en verzenden. Dit komt omdat de wallet niet continue verbonden is met het internet, hierdoor verklein je de kans op hacken. De wallet zorgt ervoor dat je je private keys niet hoeft vrij te geven op een website, deze blijven veilig in het apparaatje. Kortom, dit is de meest veilige wijze om Bitcoin of Altcoin transacties te bevestigen.
Het opslaan van cryptovaluta via een wallet wordt ook wel “Cold storage” genoemd. Dit betekent dat je je wachtwoord, de zogenoemde private key, offline bewaart. Hierdoor zijn je gegevens dus niet online waardoor hack gevaar enorm afneemt. Andere manieren voor het opslaan van cryptovaluta zijn een paper wallet, brain wallet of een wallet op een offline computer.

“Een hardware wallet is een offline apparaatje wat je via je USB-poort kan aansluiten op je pc.”
Banner Bitcoin wallet

Waarom een hardware wallet?

In het verleden zijn al veel Bitcoins gestolen doordat online wallets werden gehackt, dit is dus een groot nadeel van een online wallet. Door je cryptovaluta dus op een hardware wallet te bewaren zijn ze offline opgeslagen en is jouw wallet niet te hacken. Een hardware wallet is één van de veiligste manieren om je cryptovaluta te bewaren en je kan ook nog eens makkelijk en snel transacties versturen en ontvangen.

Hoe werkt een hardware wallet?

Op het moment nadat je een hardware wallet heb aangeschaft en in gebruik gaat nemen sluit je hem aan op je computer en ga je hem configureren. Je voert dan een pincode of wachtwoord in, ook noteer je de wallet seed op het bijgeleverde kaartje. Het is belangrijk dat je dit correct invult en controleert. Deze dient heel goed op een veilige plek te worden bewaard.
Wanneer je hardware wallet kapot of kwijt is kun je hiermee je wallet herstellen en terughalen zodat je met een nieuw exemplaar weer bij je cryptovaluta kan.

De beste hardware wallets

Het is aan te raden om verschillende hardware wallets te vergelijken op een aantal onderdelen:

 • Prijs/kwaliteit, afgestemd op je eigen wensen
 • Waar wil je de wallet voor gebruiken? 
 • Wil je een wallet specifiek voor Bitcoin of wil je er een waar je verschillende  cryptovaluta op kunt beheren? 
 • Ga je de wallet enkel gebruiken voor lange-termijn investeringen of wil je actiever handelen met cryptovaluta?

Wil je actiever gaan handelen dan kan gebruiksgemak je voorkeur hebben. Let bij je keuze voor een hardware wallet ook op het aantal en welke soort cryptovaluta de wallet ondersteunt.
Om je te helpen bij het kiezen van de beste wallet vergelijken we een aantal. De wallets die we gaan vergelijken zijn:

Onze beoordelingen

 • Veiligheid:
  De Trezor scoort het hoogst op het gebied van veiligheid. De Ledger Nano S, Bitbox en Keepkey hebben in het verleden problemen gehad met de beveiliging. Dit maken deze wallets wat ons betreft een minder veilige keuze. De Trezor heeft de minste beveiligingsproblemen ervaren en komt wat ons betreft als winnaar uit de bus.
 • Gebruik:
  Wat betreft gebruiksgemak is de Trezor ook een hele goede keus. Via de webpagina kun je op ‘wallet’ klikken en dan kun je inloggen met jouw apparaat om bij een overzicht van al jouw wallets te komen. Net zoals bij de Ledger Nano S hoef je ook bij de Trezor alleen maar af en toe de firmware te updaten zodat je de laatste versie hebt en je hardware wallet veilig blijft.
 • Track record:
  Aan de track record kun je zien hoe lang een product al op de markt in werkelijkheid is getest zonder al te grote problemen. Hierin zijn de Trezor en de Ledger Nano S de voorlopers, Keepkey en Bitbox kwamen later op de markt. Hoe langer een product bestaat hoe meer het product is doorontwikkeld en hoe kleiner de kans op serieuze problemen zullen ontstaan in de toekomst. De ontwikkelaars van deze hardware wallets zitten natuurlijk ook niet stil en blijven hun producten ontwikkelen om de kwaliteit te waarborgen.
 • Open source:
  Bij voorkeur wil je een wallet waarvan de programmeertaal voor iedereen inzichtelijk is. Dit noemen we ook wel ‘open source’. Bij een open source wallet kan iedereen de wallet controleren op fouten en verbeteringen aandragen. Voor zowel de gebruiker als ontwikkelaar is dit een manier om de veiligheid te verbeteren. Hierdoor is de kans kleiner dat er fouten blijven zitten waardoor een hacker toegang tot je wallet zou kunnen krijgen. Een voorbeeld van de meest bekende open source wallet is bijvoorbeeld de MyEtherWallet (MEW) van de Ethereum blockchain.
 • Hidden wallet:
  Een hidden wallet ‘verstopt’ als het ware een deel van je coins in je wallet. Verschillende hardware wallets hebben deze optie. Dit is een goede manier om je coins nog beter te beveiligen. Mocht iemand je wachtwoord weten te bemachtigen dan zijn je coins niet direct inzichtelijk. Hierdoor is de kans op diefstal aanzienlijk lager. Voorbeelden van wallets die deze functie hebben zijn de Ledger Nano S en de Trezor.
 • Let op: dit is een geavanceerde functie van de Ledger en Trezor. We raden je aan je  eerst goed in te lezen alvorens je gebruik gemaakt van deze functie. Hiervoor kun je altijd de gebruikershandleiding raadplegen.

Let op: dit is een geavanceerde functie van de Ledger en Trezor. We raden je aan je  eerst goed in te lezen alvorens je gebruik gemaakt van deze functie. Hiervoor kun je altijd de gebruikershandleiding raadplegen.

 • Altcoins:
  Er zijn verschillende wallets in omloop, de ene is beter voor het opslaan van Bitcoins en de andere zijn weer meer geschikt voor Altcoins. In feite kunnen vrijwel alle wallets ERC20-tokens opslaan, dit zijn tokens die gebruik maken van de Ethereum blockchain. Het merendeel van alle cryptovaluta is een zogenoemde ERC20-token. Deze tokens kun je dan vrij simpel overmaken op je hardware wallet via het Ethereum address. Alle bekende wallets ondersteunen dit. 

Mocht je een cryptovaluta met een eigen blockchain op je wallet willen opslaan (bijvoorbeeld Waves of Stratis) let dan even goed op of je wallet dit wel ondersteunt.

Conclusie

Zowel de Ledger Nano S als de Trezor zijn uitstekende keuzes voor iedere investeerder die veilig zijn cryptovaluta wilt opslaan. Met beiden kun je goed uit de voeten en de functies zijn vergelijkbaar. Het is daarbij vooral een kwestie van voorkeur. Echter, om de beste veiligheid te garanderen raden wij je toch aan voor de Trezor te gaan mocht je een keuze willen maken.

Bestel hier je officiele hardware wallet Trezor met 10% korting!! 

roelof CryptoBieb

Door Roelof Burghoorn