In een vorig artikel hebben we het al gehad over wallets in zijn algemeen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op een specifieke soort wallet, namelijk de paper wallets. De onderwerpen die in dit artikel aan bod gaan komen zijn: Wat is een paper wallet, waarom een paper wallet en hoe maak je deze aan?

Wanneer je paper wallet letterlijk vertaalt het Nederlands krijg je ‘papieren portemonnee’ en dat is eigenlijk ook precies wat het is. Het idee van zo´n wallet is namelijk dat je je private key op een papiertje zet en er vervolgens voor zorgt dat deze private key verder nergens meer te vinden is. Op dit moment is er dus niemand die jouw private key kan bemachtigen tenzij zij dat papiertje weten te bemachtigen. Het is dus raadzaam om dit papiertje op een zeer veilige plek te bewaren waar het niet zomaar zoek kan raken of weggegooid kan worden.

Verder werkt het exact hetzelfde als een gewone wallet. Op het moment dat je cryptocurrency naar de wallet wilt versturen dan kan je die gewoon naar de ‘public key’ sturen van de wallet. Ook kan je dit ‘public key’ adres opzoeken wanneer je wilt kijken wat het saldo van je wallet is. Wanneer je de inhoud van je paper wallet wilt verkopen moet je een online wallet aanmaken en jouw private key van de paper wallet hierin importeren. Vervolgens heb je online toegang tot je voorheen ‘paper wallet’ en kan je de cryptocurrency naar andere adressen sturen.

Waarom een paper wallet?

Een paper wallet aanhouden wordt gezien als een enorm veilige, misschien zelfs wel de veiligste, manier om je cryptocurrencies te bewaren. Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat het niet de cryptocurrencies zijn die je offline bewaard, maar de belangrijke informatie van je wallet zoals je private key.

Door je cryptocurrencies op deze manier te bewaren maak je je wallet vrijwel immuun voor cyber en malware aanvallen, doordat de toegangscode tot je wallet (private key) nergens op de computer of het internet is terug te vinden.

paper wallet

Hoe maak je een wallet aan?

Deze is aan te maken door een open source wallet generator te gebruiken. Voorbeelden van websites waar je een wallet kan genereren zijn WalletGenerator.net, BitAddress.org en BitcoinpaperWallet.com.

Wanneer je deze gaat aanmaken is het verstandig om allereerst een uitvoerige malware check te doen. Vervolgens dien je je internet uit te schakelen op het moment dat je public en private key gegenereerd worden en dat je naderhand ook je internet historie verwijderd. In de meest ideale situatie zou je zelfs een paper wallet aanmaken op een volledig nieuwe en ongebruikte computer om er zeker van te zijn dat er geen malware aanwezig is. Onderstaand vind je een stap voor stap handleiding voor het aanmaken van een paper wallet:

  1.    Start met een uitvoerige malware check.
  2.    Ga naar WalletGenerator.netBitAddress.org of BitcoinpaperWallet.com.
  3.    Genereer nu je keys door te zorgen dat de teller op 100% komt. Tijdens het generen van je lic public en private key is het verstandig om je internetverbinding uit te schakelen.
  4.    Je private key zal uit 51 willekeurig gegenereerde karakters bestaan en ook je public key zal verschijnen.
  5.    Wanneer je public en private key gegenereerd zijn print je deze uit en verwijder je zowel je internet historie als de historie van je printer.
  6.    Verstuur je cryptocurrencies naar de public key en berg vervolgens je paper wallet veilig op.

Conclusie

Paper wallets zijn misschien wel de veiligste manier om je cryptocurrencies op te slaan. Wanneer je namelijk op de juiste manier een deze wallet aanmaakt en je keys op een veilige plek opslaat, dan is je wallet eigenlijk niet te hacken.

Echter is het aanmaken hiervan meer gedoe dan met de meeste andere soorten wallets. Je moet dus voor jezelf de afweging maken welke mate van veiligheid en welke soort wallet het beste bij je past.