Een cryptocurrency wallet is een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kan slaan. Nederland loopt voor op de meeste landen als het aankomt op cryptocurrencies. Er zijn een aantal manieren om je ‘coins’ te bewaren en te beschermen. We onderscheiden 4 verschillende types. Elk type verschilt op het gebied van gebruiksgemak, mogelijkheden en veiligheid. De 4 soorten die we onderscheiden en behandelen zijn;

“Een cryptocurrency wallet is een soort bankrekening waar je jouw digitale valuta op kan slaan.”

Software Wallets

Het installeren van een software wallet op je laptop of computer geeft je de mogelijkheid om zelf je private keys te beheren. De meeste software wallets zijn gratis en vrij gemakkelijk te configureren. Bij het zelf beheren van je private keys hoort ook de verantwoordelijkheid om back-ups te maken. Wees ervan bewust dat, als je je private keys kwijt bent, ook de ontwikkelaar van de software wallet die je gebruikt je niet kan helpen.

Hardware Wallets

Het gaat goed met de populariteit van cryptocurrency hardware wallets en dat is met het oog op veiligheid zeer terecht. Er zijn inmiddels aardig wat opties binnen het aanbod van hardware wallets waarin je je coins kan bewaren zonder het veiligheidsrisico wat online wallets met zich meebrengen. Zie hieronder een overzicht van de meest bekende hardware wallets.

Meer weten over hardware wallets? Lees meer..

Online Wallets

Online (browser-based dan wel cloud-based) wallets zijn in gebruik vooral makkelijk en toegankelijk; zolang je de juiste wachtwoorden bij je hebt, heb je praktisch altijd toegang tot je coins. Bijna alle online wallets zijn gebruiksvriendelijk en bieden zowel een desktop als een mobiele versie om vanuit daar cryptocurrencies te beheren, ontvangen en versturen. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte wallets op de markt.

Meer weten over online wallets? Lees meer..

Paper Wallet

Een paper wallet is een vorm van cold storage. Dit betekent dat je de toegang tot je bitcoins offline bewaard. Een bitcoin wallet bestaat uit een ‘public key’ en een ‘private key’. De public key is het adres om bitcoins heen te sturen en de private key is de sleutel om de bitcoins mee te kunnen versturen. De public key mag iedereen dus zien, maar de private key moet strikt geheim blijven.
Het idee van een paper wallet is dat je jouw private key op papier zet en zorgt dat het online niet meer aanwezig is. Nu kan je bitcoins naar jouw adres sturen en via jouw public key kan je nog steeds in de blockchain zien wat jouw saldo is. Je kan deze wallet in een kluis of een andere veilige plek bewaren. Wanneer je ze wil verkopen, moet je een online wallet aanmaken en jouw public key invoeren.

Nieuwsredactie CryptoBieb