Iedereen heeft een portemonnee of een bankrekening nodig waarin je geld bewaard wordt. Ook voor Bitcoin en andere cryptovaluta heb je een digitale portemonnee nodig. Zo’n digitale portemonnee wordt ook wel een wallet genoemd.

Een wallet kun je downloaden op een pc, tablet of telefoon. Hiermee kun je Bitcoin of andere cryptovaluta bewaren, versturen of ontvangen. Drie gerelateerde concepten maken of iemand eigenaarschap heeft over een bepaalde wallet, dit zijn je digitale sleutels (ook wel public & private keys genoemd), je wallet address en je digitale handtekening.

“Iedereen heeft een portemonnee of een bankrekening nodig waarin je geld bewaard wordt. Ook voor Bitcoin en andere cryptovaluta heb je een digitale portemonnee nodig. Zo’n digitale portemonnee wordt ook wel een wallet genoemd.

Wat zijn public en private keys?

Het meest belangrijke voor een wallet zijn je digitale sleutels, deze verschaffen je namelijk toegang tot je wallet. Belangrijk om te weten is dat deze sleutels niet online op de blockchain worden opgeslagen maar in plaats daarvan onafhankelijk van het blockchain platform worden opgeslagen binnen de digitale wallet zelf. Iedere sleutel bestaat uit zowel een openbare variant (public key) en een privé variant (private key).

Beschouw je public key hetzelfde als de bankrekening die je hebt lopen bij de ING, of Rabobank of . Deze bestaat ook uit een adres, meestal beginnende met NL43 INGB 00123XXXXX of iets vergelijkbaars. Je public key werkt eigenlijk ongeveer hetzelfde. De pincode waarmee je vervolgens toegang krijgt tot deze bankrekening wordt dan weer je private key genoemd. Wanneer je vervolgens wil dat andere mensen cryptovaluta naar je over moeten maken gebruik je vervolgens weer je wallet adres – dit is een afgeleide van je public key.
Wat zeer belangrijk is, is dat je jouw private key ALTIJD voor jezelf houdt. Als iemand anders de private key in bezit heeft kan hij/zij alle munten versturen en dus stelen, bewaar deze dan ook goed. Met de public key kunnen mensen niks anders dan coins toesturen dus dat kan geen kwaad.

Wat is een wallet address?

Iedere wallet heeft allereerst een unieke code, dit noemen we ook wel de wallet adress, deze bestaat uit een willekeurige letter- en cijfercombinatie die voor iedereen anders is. Dit adres is in feite de naam van je wallet en maakt het voor anderen mogelijk om cryptovaluta naar je over te maken.

Voorbeeld van zomaar een bitcoin adres: 14J5Q7ageKhM3miKd94DX44Kf6b7ko4BZe

Sommige mensen gaan ervan uit dat je public key hetzelfde is als je wallet address. Dit is niet helemaal waar, maar de twee zijn wel wiskundig aan elkaar gerelateerd. Om het uit te leggen laten we hieronder een conceptueel model van een wallet zien.

Aan het begin staat dus je private key, deze heb je nodig om toegang te krijgen tot de wallet en om via een wiskundige berekening je public key te genereren (welke het mogelijk maakt cryptovaluta te ontvangen). Met de public key kun je uiteindelijk verschillende wallet adressen genereren. Het één is dus een afgeleide van een ander. De twee keys zorgen er samen voor dat alle transacties binnen de blockchain mogelijk zijn.

Meer weten over welke soorten wallets er zijn? Bekijk ze hier >

Hoe werkt een betaling van een digitale wallet?

Om dit toe te lichten pakken we er even een voorbeeld bij:
Piet besluit om bij de Starbucks een kopje koffie te kopen. Piet laat daarbij zijn public key zien en digitale handtekening (de private key wordt ingetoetst bij het “pinapparaat” om een digitale handtekening te genereren) om bitcoins over te maken. Deze handtekening kan alleen gemaakt worden door iemand die de private key weet, welke in dit geval Piet is. Vervolgens kan Starbucks door middel van de public key en bijbehorende handtekening (vanuit de private key) zien dat Piet inderdaad de eigenaar is van de Bitcoins binnen deze wallet. Op eenzelfde wijze kan hiermee iedereen op het Bitcoin netwerk (de blockchain) de betalingen van Piet zien en verifiëren zonder dat daarvoor de private key nodig is.

Is een wallet veilig?

Vanwege de versleutelingstechniek achter het genereren van iedere sleutel (of key) is het onmogelijk om middels iemands public key de private key te achterhalen – ook al zijn het wiskundig afgeleiden van elkaar. Dit heeft te maken met de cryptografie er achter, erg wiskundig – gaan we je niet mee lastig vallen. Zo wordt geschat dat een supercomputer er meer dan een triljoen jaar over zou doen om vanuit iemands public key een private key te stelen.

2FA wordt gebruikt voor extra veiligheid. Lees hier wat 2FA is.

Nieuwsredactie CryptoBieb