Een wallet is meer dan alleen een adres. Het heeft een public (publieke) en private (privé) key (sleutel). Maar om dat goed te begrijpen leggen we ook uit wat cryptografie betekent en wat de relatie is met deze keys.

Cryptografie

Cryptografie is iets dat we dagelijks gebruiken zonder dat we het weten. Het is de basis van het internet waarmee we veilig online kunnen zijn. Een simpel voorbeeld is de adresbalk op deze pagina. Je ziet 2 dingen: het adres start met https en er is een klein hangslotsymbool zichtbaar. De https en het hangslot aan het begin van een adres laten zien dat de verbinding met een website veilig is. Dit wordt gedaan met cryptografie met openbare sleutels die alle gegevens versleutelt. Deze versleuteling of encryptie van gegevens is essentieel voor de handel op internet.

Wat is een private key?

De private key is een reeks van willekeurige nummers en letters welke door een exchange wordt uitgegeven. Hierop staan je cryptocurrency die je vanuit daar kan versturen en ontvangen. Het is niet mogelijk om een privé sleutel te ontcijferen, dankzij de sterke encryptie. Belangrijk: Als je jouw private key niet goed hebt opgeslagen of hebt bewaard, kan je niet meer bij de cryptocurrencies die op deze key staan. Bewaar deze dus goed via een van de verschillende wallets. 83KHGFGsHeMpn854w5kJNzGWng87GDcd3VjLK5qHFXj5hF Let op: (deze niet gebruiken of importeren in een wallet) De Private Key van Bitcoin begint bijvoorbeeld altijd met een 5.
public key en private key

Wat is een public key?

Een wallet heeft ook een publieke sleutel. Dit is niet hetzelfde als een wallet adres.

De Public Key is een van de twee sleutels die gebruikt wordt voor het versleutelen van gegeven naast de Private Key. Een voor vercijferen en een voor ontcijferen van informatie. De private key wordt gebruikt voor het wiskundig afleiden van de public key.
In tegenstelling tot de Private Key is de publieke sleutel bedoeld om uitgewisseld te worden met degene met wie men wil communiceren.

Zo ziet een public adres van Bitcoin eruit. Deze begint altijd met een 1: 11GHHa6Q5Jz2dhsNExL567mF43ikXhwF5fKLp
Let op: (deze niet gebruiken of importeren in een wallet)

Er kan geen tool ingezet worden die private keys verkrijgt via public keys en dus iemand crypto kan doorsluizen. Cryptocurrencies lossen dit probleem op door een gecompliceerd wiskundig algoritme te gebruiken voor het genereren van de public keys. Het algoritme maakt het heel eenvoudig om public keys te genereren van private keys, maar het algoritme is erg moeilijk om het tegenovergestelde te bereiken.

Conclusie; Alle transacties op het netwerk worden geregistreerd op de blockchain en transacties worden verzonden en ontvangen naar public adressen. Public adressen zijn gerelateerd aan de public keys. Ze zijn een hash van de public key. Om een transactie vrij te geven of te autoriseren, moet je de private key verstrekken om de tegoeden op de blockchain te ontgrendelen op het opgegeven adres. Het is veilig om public adressen te delen, omdat het wiskundig onhaalbaar is om de private key hieruit te ontcijferen.

Cryptobieb Over ons Marco

Door Marco van den Heuvel