Wat zijn wrapped tokens?

Wrapped tokens zijn “verpakte” cryptocurrencies die zijn gecreëerd om op andere blockchains te kunnen dienen. Het probleem van sommige cryptocurrencies, is dat ze enkel bestaan op een bepaalde blockchain en niet zomaar naar andere blockchains kunnen overgezet worden. Met wrapped tokens lukt dit wel.

De bekendste versie van een wrapped token is de wrapped Bitcoin – WBTC, dat een versie van Bitcoin is op de Ethereum blockchain. Hiernaast bestaan er verschillende andere wrapped tokens die gekoppeld (1:1) zijn aan de waarde van bijvoorbeeld; goud, zilver of aandelen,…

Hoe werkt het wrapping proces?

Wrapping

Wrapped tokens werken door het ‘verpakken’ van het originele token in een smart contract. Vervolgens wordt een overeenkomende vorm van het token, wrapped token, gecreëerd op de tweede blockchain. 

Deze smart contracts worden geschreven of uitgezet door decentralized autonomous organisations (DAO’s). Meestal verwijst de eerste letter van het gewrappede token naar de naam van de DAO. 

Unwrapping

Het unwrapping proces vindt in de omgekeerde richting plaats waarbij de handelaar een burn-verzoek doet bij de custodian (DAO). De tokens worden vervolgens ‘geburned’ en bewijs hiervan wordt geleverd aan de custodian. Na dit bewijs te ontvangen zal de custodian de tokens uit zijn reserves vrijgeven. 

De (un)wrapping processen gebeuren on-chain en zijn dus volledig transparant.

Wrapped Dogecoin & Bitcoin

Voor en nadelen van wrapped tokens?

Wrapped tokens hebben voor- en nadelen. Voorlopig weegt het nut van de voordelen op tegen de nadelen. We kunnen ervan uitgaan dat in de toekomst steeds meer negatieve kenmerken zullen worden weggenomen.

Voordelen

  • Interoperabiliteit: Niet alleen kan men transacties uitvoeren met wrapped tokens, men kan deze ook gaan gebruiken om deel te nemen aan verschillende DApps en de DeFi beleving te verbreden.
  • Liquiditeit: De mogelijkheid om slapende tokens te verpakken en ze te gebruiken op andere blockchains leidt tot toename in liquiditeit voor deze tokens.
  • Transactiesnelheid: Het kopen of verkopen van een cryptocurrency kan een grote transactie tijd met zich meebrengen, denk bijvoorbeeld aan Bitcoin. Het gebruik van wrapped Bitcoin is vele malen sneller. Iets wat belangrijk is in een uiterst volatiele wereld.
  • Transactiekosten: Wrapped tokens hebben ook een lagere transactiekost wanneer ze verzonden worden op andere blockchains. Denk bijvoorbeeld aan Bitcoin en wrapped Bitcoin, op de Ethereum chain.

Nadelen

  • Centralisatie: Wat kenmerkend is voor de hele cryptocurrency beweging is decentralisatie. Het feit dat men een custodian nodig heeft om tokens te wrappen licht moeilijk voor mensen die centralisatie afzweren.
  • Risico oneerlijke custodian: Wrapped tokens kunnen alleen terug ‘unwrapped’ worden door de custodian. Het hele proces is afhankelijk van de custodian. Wanneer deze gebrekkig is, zal het proces worden beïnvloed.
  • Hogewrapkosten: Het ‘wrappen’ en ‘unwrappen’ van tokens kan enorm veel gaskosten vereisen, wat leidt het meer betalen dan het originele token waard is. 

Conclusie

Wrapped tokens zijn de getokeniseerde versies van cryptocurrencies die anders normaal enkel beschikbaar zijn op hun eigen blockchain. Wrapped tokens kunnen zich verplaatsen op meerdere blockchains tegen een snellere transactie tijd en lagere kost.

Hiernaast merken we dat naast cryptocurrencies ook goud, olie of andere aandelen kunnen verpakt worden en verhandeld. De wrapped tokens helpen bij de interoperabiliteit dat kenmerkend is voor het decentralized finance ecosysteem.

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.