Waar bent u naar op zoek?

Solana – SOL

Solana (SOL) is wat we een vierde generatie blockchain zouden noemen, die open infrastructuur gebruikt om een van de belangrijkste problemen in blockchain technologie aan te pakken: schaalbaarheid. Solana is snel, veilig en censuurbestendig en heeft de afgelopen maanden veel belangstelling gekregen vanuit de cryptocurrency industry.

We nemen dit project onder onze loep met als doel, om jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.

Wat is Solana – SOL?

Mass adoption is een term die vaak wordt gebruikt binnen de cryptocurrency & blockchain industrie. Iedereen streeft naar massa adoptie, echter, als we het hebben over Bitcoin, het Ethereum Netwerk, en diverse andere blockchain netwerken komt één term steeds terug: schaalbaarheid.

Solana werd in 2017 opgericht door Anatoly Yakovenko van Solana Labs. Solana Labs introduceerde de Solana blockchain die delegated Proof of Stake gebruikt samen met een mechanisme genaamd ‘Proof of History – PoH’ in plaats van Proof of Work om de schaalbaarheid te vergroten zonder in te leveren op veiligheid of decentralisatie.

Er wordt gezegd dat het een van de meest veelbelovende oplossingen is voor de overvolle en dure transacties waar het Ethereum Netwerk en Bitcoin op dit moment mee te maken hebben. Dit maakt het perfect voor gedecentraliseerde toepassingen (DApps) in DeFi, zoals gedecentraliseerde exchanges en staking protocollen.

Algemene informatie over Solana – SOL

Gebouwd on Solana SOL

Solana biedt deze bovengenoemde voordelen vooral dankzij hun Proof of History mechanisme. Tot nu toe is Proof of Work het meest vertrouwde en bewezen mechanisme geweest om een blockchain netwerk te beveiligen. Echter, omdat het relatief traag en duur is, werd Proof of Stake geïntroduceerd.

Traditioneel communiceren nodes met elkaar om aan te geven of een blok geldig of ongeldig is. Elke node timestamped transacties en berichten (blokken) volgens hun lokale klok. Hierdoor kunnen confirmatie tijden verschillen tussen nodes, waardoor ze moeten uitzoeken of het blok geldig is of niet, wat het proces vertraagt.

Solana hasht alle transacties, om invoergegevens om te zetten in unieke uitvoergegevens, die worden gebruikt voor de volgende gemaakte hash. De blokken zijn kleiner omdat ze minder input data hebben en omdat het nog steeds een tijdje duurt om verwerkt te worden, is het mogelijk om een verifieerbare onbreekbare keten van unieke hashes te maken waarin het makkelijk is om de tijdstempel te bevestigen, terwijl het veel sneller is dan Proof of Work.

Naast Proof of History, zijn er nog zeven andere belangrijke kenmerken die Solana uniek maken:

Solana SOL - Become a validator

Tower BFT

Traditionele DPoS Blockchains maken gebruik van iets dat de “Practical Byzantine Fault Toleration – PBFT” wordt genoemd. Samengevat: ”PBFT is het vermogen van een gedistribueerd computernetwerk om naar wens te functioneren en op correcte wijze voldoende consensus te bereiken ondanks het falen van kwaadwillende onderdelen (nodes) van het systeem of het verspreiden van onjuiste informatie naar andere peers”. Volgens Blockonomi.

Tower BFT gebruikt PoH als zijn cryptografische klok. Het BFT stelt validators in staat om te stemmen over de staat van het grootboek, terwijl het ook eerdere stemmen vastlegt. In plaats van dat validators later de hele transactieketen moeten doorlopen, worden eerdere stemmen samen met de nieuwe blokken gebruikt om een nieuwe stemming over de staat van de blockchain te genereren, waardoor de bevestigingssnelheid aanzienlijk toeneemt.

Turbine

De turbine splitst invoergegevens op in kleinere stukken en verspreidt die over verschillende nodes om ze sneller te verwerken met minder bandbreedte.

Sealevel

Sealevel wordt gebruikt om smart contracts parallel uit te voeren, dit verhoogt de efficiëntie op het netwerk en betekent in feite dat duizenden smart contracts tegelijkertijd kunnen draaien zonder het netwerk te vertragen.

Pipelining

Blokken met output data (transacties) worden snel verwerkt via pipelining, waarbij de info wordt gevalideerd door alle nodes op het netwerk. Dit gebeurt door input data toe te wijzen aan verschillende hardware, die elk verantwoordelijk zijn op basis van hun specificaties.

Archivers

Archivers spelen een belangrijke rol in gedecentraliseerde data opslag. Validators kunnen de transactiegeschiedenis van het netwerk rechtstreeks uit Archivers halen.

Cloudbreak

Via cloudbreak wordt de database tegelijkertijd gelezen en geschreven, terwijl wordt samengewerkt met de pipelining- en archiveringsprotocollen.

Gulf Stream

De Gulf Stream vermindert de wachttijd voor transacties door transacties door te sturen naar validators voordat het huidige blok transacties is voltooid en goedgekeurd. Hierdoor kunnen 50.000 transacties per seconde worden bereikt.

Solana SOL 50000 transactions

Het Team & Roadmap

Solana communiceert dat het medewerkers van over de hele wereld heeft, eerder dan een core team. Hoewel, we weten van een paar core team leden zoals:

Anatoly Yakovenko: Co-Founder & CEO bij Solana Labs.

Raj Gokal: Co-Founder & COO bij Solana Labs.

Greg Fitzgerald: Co-Founder & CTO bij Solana Labs.

Eric Williams: Co-Founder & Chief Scientist bij Solana Labs

 Buiten dat, zijn er medewerkers van over de hele wereld. Je kunt ze allemaal bekijken en hun bijdragen op Github op: https://github.com/solana-labs/solana/graphs/contributors.

Solana SOL Contributors Team

Solana heeft geen roadmap beschikbaar. Hoewel, ontwikkelaars continu werken aan verbeteringen en nieuwe functies. En zolang het Bitcoin & Ethereum Netwerk blijven dealen met trage transacties en hoge fees is het te verwachten dat projecten overstappen naar andere netwerken, waaronder Solana. Vooral met hun grants program, waar projecten financiering, technische ondersteuning en middelen krijgen om te beginnen met het gebruik van de blockchain.

Use case van Solana – SOL

SOL is de native token die wordt gebruikt om het netwerk van energie te voorzien, en is een utility token. Bij het maken van transacties of het werken met smart contracts op hun netwerk, betalen gebruikers een vergoeding in SOL. Het netwerk gebruikt een deflatiemodel, wat betekent dat een deel van deze transactiekosten wordt verbrand en een deel wordt verdeeld onder de actieve node-validators.

Waar het Ethereum Netwerk ERC-20 tokens gebruikt, gebruikt Solana het SPL protocol, wat de token standaard is voor het netwerk.

SOL wordt gebruikt om transactiekosten te betalen, en voor staking als onderdeel van het Proof of Stake consensus mechanisme. Waar staking wordt gestimuleerd & stakers delegeren hun stem aan een van de beschikbare validators.

Solana SOL Validators

Gebruikers kunnen hun SOL tokens inzetten door ze over te brengen naar een wallet die staking ondersteunt, zoals de Ledger Nano S. Je maakt een stake account aan, selecteert een validator en delegeert vervolgens uw stake.

Algemene info Solana (SOL)

Naam: SOL

Circulating Supply: 272.637.122
Total Supply: 488.630.611
Exchanges: Binance. Bitcoinmeester, Okex,  Gate.io, Crypto.com

Waar koop & verkoop ik Solana – SOL?

SOL kan worden gekocht en verkocht op vele populaire exchanges, zoals: 

Wat vinden wij van Solana – SOL?

SOL is de afgelopen maanden flink in prijs gestegen als gevolg van sterke interesse vanuit de cryptocurrency gemeenschap. Vergelijkbaar met wat we hebben zien gebeuren met MATIC en DOT. Ik persoonlijk geloof dat projecten zullen blijven overstappen naar andere projecten en vind Solana een van de meest veelbelovende netwerken die er zijn. Dat gezegd hebbende, heb ik een lange termijn positie in SOL.

SOL past misschien goed in je portfolio als ujegeïnteresseerd bent in alternatieve blockchainnetwerken, die veelbelovend zijn en al tractie zien. Het is een project waar aan gewerkt wordt door bijdragers van over de hele wereld, het ziet continue ontwikkelingen en nieuwe token features.

Crypto_Library_logo_512x512_svg

Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.

Maak gratis een account aan op Bitvavo. Koop de beste cryptocurrency en sla ze veilig op in uw wallet.

Top exchanges

Airdrops ontvangen?

Laatste airdrops
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$150
Geschatte waarde
5 minutes
Uitvoertijd
$100
Geschatte waarde
15 minutes
Uitvoertijd

Partner