Ga direct door naar onze top 10 exchanges. Wij adviseren om eerst de onderstaande tekst te lezen voor meer informatie over exchanges.

In dit artikel gaan wij het hebben over cryptocurrency exchange, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: Wat is een exchange, exchange versus broker, wat zijn de meest bekende exchanges en welke exchange is in welke situatie het meest geschikt.

Een cryptocurrency exchange is een plek waar kopers en verkopers samenkomen om te handelen in digitale valuta, oftewel cryptocurrency. Op een exchange worden de prijzen van de door de exchange aangeboden cryptocurrencies bepaald door de vraag- en aanbodverhouding van kopers en verkopers. Een cryptocurrency exchange kan vergeleken worden met een handelsplatform voor aandelen zoals Binckbank of Degiro, echter dan voor cryptocurrencies in plaats van aandelen.

Met het handelen in cryptocurrency kan veel geld verdiend worden, echter kan je er ook veel geld mee verliezen. Het is dus belangrijk dat je je altijd eerst goed inleest in de exchange waarop je handelt en de cryptocurrency waarin je investeert. Daarnaast is het belangrijk dat je alleen met geld investeert dat je kunt veroorloven om te verliezen.

Exchange versus Broker

Zoals hierboven al beschreven is een exchange een plek waar kopers en verkopers samenkomen om cryptocurrencies te kopen of te verkopen. Voor het mogelijk maken van deze transactie rekent de desbetreffende exchange een vergoeding. Voorbeelden van bekende cryptocurrency exchanges zijn: BitvavoBinance, KuCoin, Huobi en BitMax.

Bij een broker ligt dit iets anders. Bij een broker kan je net als bij een exchange ook cryptocurrency kopen en verkopen, echter handel je niet met iemand anders maar met de broker. In het geval je bij een broker koopt en verkoopt worden deze prijzen ook door de broker bepaald. Veelal liggen deze prijzen hoger en lager dan de marktprijs, omdat de broker hier een opslag aan toevoegt. Voorbeelden van bekende cryptocurrency brokers zijn BTC Direct en Coinbase.

Een ander verschil tussen brokers en exchanges is dat het merendeel van de exchanges geen euro’s of dollars accepteert. Wat veel investeerders doen is dat zij via een broker Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) aankopen en hun aangekochte Bitcoin of Ethereum vervolgens naar een exchange sturen om te verhandelen.

Meest bekende exchanges

Voor 2017 tijd waren het voornamelijk namen als Coinbase, Bitfinex, PolonieX en Huobi die bekend waren en handelsvolume hadden. De afgelopen 2 jaar zijn er echter veel nieuwe cryptocurrency exchanges bijgekomen. Voorbeelden van exchanges die de afgelopen jaren in razend tempo zijn komen opzetten zijn onder andere Bitvavo, Binance, KuCoin, BitMax en BitMEX.

Exchanges die op dit moment behoorlijk bepalend zijn in de cryptocurrency wereld zijn voornamelijk Binance, BitMax, BitMEX en Huobi. De reden hiervoor zal onderstaand worden toegelicht:

  • Binance is sinds zijn oprichting in razend tempo uitgegroeid tot de exchange met het meeste (en niet vervalste) handelsvolume. Daarnaast is Binance ook haantje de voorste als het goed om het toevoegen van extra opties aan de exchanges om investeerders te trekken. Het meest recente voorbeeld hiervan is het opzetten van Binance Launchpad voor het aanbieden van Initial Exchange Offerings (IEO’s).
  • BitMax is de jongste exchange van de vier in dit lijstje. BitMax exchange is pas in juli 2018 live gegaan, maar heeft met zijn mining model een unieke optie die investeerders aanspoort om de BitMax exchange te gebruiken. BitMax heeft als jongste exchange in zeer korte tijd veel handelsvolume en marktaandeel veroverd. Daarnaast heeft BitMax ook het voorbeeld van Binance gevolgd en zijn zij met hun eigen Launchpad gekomen voor het aanbieden van Initial Exchange Offerings (IEO’s).
  • BitMEX is geen alledaagse exchange. BitMEX is een platform waar met derivaten gehandeld wordt. In beleggingstermen is een derivaat een afgeleide van aandeel. Bij BitMEX heb je dus nooit een cryptocurrency in je bezit, maar speculeer je op de onderliggende waarde van bijvoorbeeld Bitcoin. Het voordeel van een derivatenexchange als BitMEX is dat je met hefbomen kunt werken bij het aankopen van je contractopties. Een hefboom zorgt ervoor dat de waarde sneller dan normaal een bepaalde richting uitgaat.
  • Huobi is momenteel één van de grootste cryptocurrency exchanges wereldwijd als het gaat om handelsvolume. Vooralsnog wordt Huobi voornamelijk gebruikt door investeerders vanuit Azië, echter begint de focus meer en meer op Europa te liggen. Ook Huobi heeft snel opvolging gegeven aan het aanbieden van Initial Exchange Offerings (IEO’s) en doet dat via hun platform, genaamd Huobi Prime.

De beste exchanges

Voor een eerste initiële cryptocurrency aankoop raden wij Coinbase of Bitvavo aan. Zoals eerder aangegeven is Coinbase een broker en hanteren zij wat hogere aan- en verkoopkosten dan exchanges. Daarentegen is Bitvavo goedkoper en erg gebruiksvriendelijk en daarmee de perfecte match om op een toegankelijke manier kennis te maken met de wereld van de cryptocurrency. Ook hebben wij een handleiding geschreven hoe je stap voor stap cryptocurrency kunt kopen op bitvavo. Deze lees je hier.

Voor beginnende cryptocurrency investeerders zijn Binance de ‘go-to’ exchange. Binance is de meest complete exchange van het moment en de frontrunner binnen de industrie. Daarnaast is Binance zeer gebruiksvriendelijke en hanteren ze zeer lage aan- en verkoopkosten.

Voor de meer ervaren cryptocurrency investeerders zijn BitMax en BitMEX ook goede opties. BitMax is met zijn mining model erg interessant voor mensen die veel handelen. Ook is BitMax een exchange met behoorlijk formule wat deze geschikt maakt voor daghandel. BitMEX is zoals eerdergenoemd een exchange waar met hefbomen gewerkt wordt. BitMEX is daardoor geschikt voor de meer risicotolerante investeerder die op zoek is naar grotere koersschommelingen.

Voor meer informatie en reviews over cryptocurrency exchanges kan je de volgende link raadplagen:
Overzicht cryptocurrency exchanges

Verschillende cryptocurrencies

Top 10 Exchanges

Bitvavo

Trading fee: 0,25%

Bitcoinmeester

Trading fee: 0.25% tot 2%

Litebit

Trading fee: €0,42 + fee

Kucoin

Trading fee: 0,1%

Binance

Trading fee: 0,1%

Bitmax

Trading fee: 0,1%

Coinbase

Trading fee: 0% – 3,99%

Huobi

Trading fee: 0,2%

Bittrex

Trading fee: 0,3%

FTX

Trading fee: 0,1%