In dit artikel gaan wij het hebben over de Security token, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: Wat zijn security tokens, wat zijn de kenmerken en tot slot enkele voorbeelden.

Wat zijn security tokens?

Security tokens kunnen worden gezien als een investeringsproduct. Security tokens worden gekocht met verwachting hier dividend op te ontvangen of koerswinst uit te halen. Security tokens kunnen net als utility tokens op de markt gebracht worden, alleen dan niet via een Initial Coin Offering (ICO) maar via een Security Token Offering (STO). Een STO is vergelijkbaar met een ICO, maar veiliger aangezien security tokens onderliggende waarde hebben. De onderliggende waarde van security geeft investeerders meer zekerheid dan wanneer zij in utility tokens investeren.

Veel crypto projecten willen echter niet dat hun token als een security token bestempeld wordt. Wanneer een token namelijk gezien wordt als een security, dan is de uitgever van de token gebonden aan bepaalde wet -en regelgeving waar hij in het geval van een utility token niet aan gebonden zou zijn.

Dit komt doordat security tokens in hetzelfde straatje vallen als aandelen, obligaties en ETFS. Dit kan gepaard gaan met limitaties op het gebied van verhandelbaarheid. Een mindere verhandelbaarheid maakt het vaak lastiger om op een exchange met veel volume gelanceerd te worden. Hierdoor zijn security tokens lang niet altijd even populair als investeringsoptie ten opzichte van utility tokens.

Kenmerken van Security tokens

Als maker van een security token moet je voldoen aan bepaalde wet- en regelgeving. Deze wet- en regelgeving geldt niet voor utility tokens, omdat deze van nature niet als investering ontworpen zijn. Naast het moeten voldoen aan verschillende wet- en regelgeving hebben security tokens nog enkele andere kenmerken, namelijk de volgende:

  • Deze tokens geven recht op een winstuitkering in het geval een bedrijf winst maakt.
  • Ze geven recht op zeggenschap binnen het bedrijf.
  • Ze staan onder toezicht van landelijke toezichthouders zoals de AFM of SEC.

Voorbeelden

Blockchain Capital is een goed voorbeeld van een Security token. Blockchain Capital was een van de eerste bedrijven die met een security token op de markt kwamen. Met de STO van hun BCAP-token wist Blockchain Capital in 6 uur 10 miljoen dollar op te halen. Mensen die de BCAP-token in hun bezit hebben recht op een gedeelte van de winsten die door Blockchain Capital worden behaald.
Een ander voorbeeld van een Security token is Slice. Slice is een commercieel vastgoed platform waar internationale investeerders kunnen investeren in vastgoed in de Verenigde Staten. Slice biedt gedeeltelijk eigenaarschap aan van commerciële panden waarmee investeerders recht hebben op een ‘dividend’ in tokens dat per kwartaal wordt uitbetaald.
Een derde voorbeeld van een security token is Siafunds. Naast Siafund heeft het blockchain project Sia ook een Siacoin, echter is de Siacoin een utility token. De Siacoin kan binnen het ‘cloud storage’ platform van Sia gebruikt worden door zowel huurders als verhuurders van ‘cloud storage’. De Siafunds token heeft geen functionaliteiten, echter heb je als eigenaar van Siafunds tokens wel recht op een deel van de winst het project.
CryptoBieb redacteur Wisse

Door Wisse van Wulfen