In dit artikel gaan wij het hebben over de utility token. De volgende twee onderwerpen zullen aan bod komen: Welke soorten cryptocurrencies zijn er en hoe verschillen ze van elkaar?
Wat zijn Utility tokens?
Utility tokens kunnen worden ingezet om toegang te krijgen tot of te betalen voor een product of service van een bepaald crypto project. De tokens hebben dus een specifieke use-case binnen het ecosysteem van het blockchain project. Dit soort tokens worden dan ook vaak ‘User Tokens’ genoemd. Het gros van de utility tokens in de huidige markt zijn ERC20 tokens en dus ontwikkeld op de Ethereum blockchain.
Een utility token is van oorsprong dus niet bedoeld om als investering te dienen, omdat dit soort tokens gericht zijn op de token functionaliteiten van het desbetreffende blockchain project. Toch zijn er heel veel cryptocurrency beleggers die utility tokens alleen maar kopen met een winstoogmerk. Vrij begrijpelijk ook, omdat het merendeel van de huidige tokenmarkt utility tokens zijn en er veel utility tokens zijn die een mooie koerswinst achter de rug hebben.
Kenmerken van utility tokens
Als maker van een token geniet je van verschillende voordelen op het moment dat je een utility token creëert. Zo hoef je je bijvoorbeeld niet aan bepaalde wetgeving te houden die wel voor andere soorten tokens geldt. Deze wet- en regelgeving geldt niet voor utility tokens, omdat deze van nature niet als investering ontworpen zijn. Naast het niet hoeven voldoen aan verschillende wet- en regelgeving hebben utility tokens nog enkele andere kenmerken, namelijk de volgende:- Utility tokens opereren op een bestaande blockchain waar smart contracts op ontwikkeld zijn, zoals Ethereum of Gochain.
- Iedere token heeft een eigen functionaliteit en kan in de meeste gevallen alleen binnen één specifiek blockchain project gebruikt worden.
- Ze maken het mogelijk om digital te handelen.
- Ze hebben meer functies dan een betaalmiddel alleen. Zo worden ze ook gebruikt als bewijs van een product of een aandeel.
- De tokens hebben geen echte ‘use-case’, omdat het idee in praktijk niet uitvoerbaar was.
- De utility tokens worden niet geadopteerd door de doelgroep waardoor de tokens niet tot weinig worden gebruikt.
- De bezitters van de tokens hebben geen zeggenschap, waardoor het oprichters team eigenhandig beslissingen kan maken over de functionaliteiten en toekomst van de tokens.
- De tokens zijn niet liquide, wat inhoudt dat ze amper verhandelbaar zijn. Dit is over het algemeen slecht voor de waarde van de tokens.