In dit artikel gaan we het hebben over de utility token. De volgende twee onderwerpen zullen aan bod komen: Welke soorten cryptocurrencies zijn er en hoe verschillen ze van elkaar?

Wat zijn Utility tokens?

Utility tokens kunnen worden ingezet om toegang te krijgen tot, of te betalen voor een product of service van een bepaald crypto project. De tokens hebben dus een specifieke use-case binnen het ecosysteem van het blockchain project. Dit soort tokens worden dan ook vaak ‘User Tokens’ genoemd. Het gros van de utility tokens in de huidige markt zijn ERC20 tokens en dus ontwikkeld op de Ethereum blockchain.

Een utility token is van oorsprong dus niet bedoeld om als investering te dienen, omdat dit soort tokens gericht zijn op de token functionaliteiten van het desbetreffende blockchain project. Toch zijn er heel veel cryptocurrency beleggers die utility tokens alleen maar kopen met een winstoogmerk. Vrij begrijpelijk ook, omdat het merendeel van de huidige tokenmarkt utility tokens zijn, waarvan een groot aantal een mooie koerswinst achter de rug hebben.

Kenmerken van utility tokens

Als maker van een token geniet je van verschillende voordelen op het moment dat je een utility token creëert. Zo hoef je je bijvoorbeeld niet aan bepaalde wetgeving te houden die wel voor andere soorten tokens geldt. Deze wet- en regelgeving geldt niet voor utility tokens, omdat deze van nature niet als investering ontworpen zijn. Naast het niet hoeven voldoen aan verschillende wet- en regelgeving hebben utility tokens nog enkele andere kenmerken, namelijk de volgende:

  • Utility tokens opereren op een bestaande blockchain waar smart contracts op ontwikkeld zijn, zoals Ethereum of Gochain.
  • Iedere token heeft een eigen functionaliteit en kan in de meeste gevallen alleen binnen één specifiek blockchain project gebruikt worden.
  • Ze maken het mogelijk om digitaal te handelen.
  • Ze hebben meer functies dan een betaalmiddel alleen. Zo worden ze ook gebruikt als bewijs van een product of een aandeel.

Echter zijn er ook veel utility tokens die niet zo uit de verf zijn gekomen als dat initieel gepland was.

Onderstaand enkele voorbeelden van issues waar utility token investeerders tegenaan gelopen zijn:

  • De tokens hebben geen echte ‘use-case’, omdat het idee in praktijk niet uitvoerbaar was.
  • De utility tokens worden niet geadopteerd door de doelgroep waardoor de tokens niet tot weinig worden gebruikt.
  • De bezitters van de tokens hebben geen zeggenschap, waardoor het oprichters team eigenhandig beslissingen kan maken over de functionaliteiten en toekomst van de tokens.
  • De tokens zijn niet liquide, wat inhoudt dat ze amper verhandelbaar zijn. Dit is over het algemeen slecht voor de waarde van de tokens.
Utility token

Voorbeelden

Basic Attention Token (BAT) is een goed voorbeeld van een utility token. BAT is gebouwd op de Ethereum blockchain en is een decentraal advertentieplatform waarop adverteerders en uitgevers met elkaar in contact kunnen komen. Adverteerders kopen via het BAT platform advertentieruimte om te kunnen adverteren, terwijl de uitgevers van advertentieruimte worden uitbetaald in BAT.

FUNtoken (FUN) is een ander voorbeeld van een utility token. FUN is net als BAT op de Ethereum blockchain gebouwd en is gespecialiseerd in online casino games. FUN kan gebruikt worden om aankopen te doen in de FUN app, maar ook om aankopen te doen binnen bepaalde games die aangeboden worden op het FUN-platform.

Een derde voorbeeld van een utility token is Sirin Labs Token (SRN). SRN-token is dus ontwikkeld om investeerders in Sirin Labs de mogelijkheid te bieden om van SRN gebruik te maken door ermee te betalen voor producten en services die door Sirin Labs worden aangeboden.

Het bekendste product van Sirin Labs is ‘Finney’. ‘Finney’ is een smartphone die speciaal voor cryptocurrency gebruikers is ontwikkeld.

CryptoBieb redacteur Wisse

Door Wisse van Wulfen