In dit artikel gaan wij het hebben over cryptocurrency wallets, waarbij de volgende onderwerpen aan bod zullen komen: Wat is een wallet, welke wallet vormen zijn er, waarin verschillende deze vormen van elkaar en welke wallet is in welke situatie het meest geschikt.

Wat is een wallet?

Een wallet is een plek waar je je digitale valuta kan opslaan. Je hebt een wallet nodig wanneer je bijvoorbeeld je eerste Bitcoin of Ethereum hebt aangekocht en deze ergens wilt bewaren. Het aankopen doe je via een handelsplatform, ook wel exchange genoemd. Je kan je aangekochte cryptocurrency op de exchange laten staan, echter is dat minder veilig dan de cryptocurrency op te slaan in een (digitale) portemonnee oftewel wallet.

Een wallet bestaat altijd uit een ‘public key’ en een ‘private key’. De public key is het adres waar je je cryptocurrency heen kan sturen om ze te bewaren. De private key is het wachtwoord wat je nodig hebt om toegang te krijgen tot de wallet. Wanneer je toegang hebt tot de wallet, dan pas kan je cryptocurrencies vanuit de wallet versturen. De public key mag mag je dus delen, want als jij of iemand anders cryptocurrency naar dit adres stuurt dan wordt dat toegevoegd aan je huidige saldo. De private key moet je echter strikt geheimhouden, wanneer je deze met iemand deelt dan heeft de desbetreffende persoon toegang tot je wallet en kan hij de cryptocurrencies er dus ook uithalen.

Cryptocurrency wallets kunnen in vier categorieën worden onderverdeeld, namelijk:

Hardware wallets

Een hardware wallet is vooralsnog veruit de veiligste keuze om je cryptocurrencies op te slaan. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje dat de sleutel (private key) op het apparaatje zelf bewaard. Een hardware wallet wordt ook wel een ´Cold storage´ wallet genoemd. Een ´Cold storage´ wallet is een wallet die de digitale valuta offline bewaard. Er kan dan ook alleen toegang tot de digitale valuta verkregen worden door in te loggen op het fysieke apparaatje waar de cryptocurrencies zijn opgeslagen.

Doordat de beveiligingsmaatregelen die getroffen zijn in een hardware wallet zeer geavanceerd zijn is het voor kwaadwillende vrijwel onmogelijk om je bitcoins of andere cryptocurrencies buit te maken.

Er zijn twee soorten hardware wallets die de concurrentie ver achter zich laten. Dat zijn de ‘Ledger Nano S’ en de ‘Trezor’. Beide hardware wallets ondersteunen veel verschillende cryptocurrencies.

Wat betreft de prijs is de Ledger Nano S een stukje goedkoper dan de Trezor. Bij de aanschaf worden duidelijke instructies meegeleverd wat het erg laagdrempelig maakt om met een hardware wallet aan de slag te gaan.

Software wallets

Software wallets zijn wallets die je kan installeren op je computer of smartphone. Vervolgens kan je digitale valuta in die geïnstalleerde wallet worden bewaard. Een software wallet staat in contact met het internet, waardoor je in principe altijd en vanaf waar je maar wilt toegang hebt tot je cryptocurrencies. Je zou zeggen dat dat heel gunstig is, maar tegelijkertijd brengt dat ook risico’s met zich mee. Zo zul je sneller op gevaarlijke netwerken belanden en weet je nooit zeker wie er met je meekijkt.

Er zijn software wallets die voor één specifieke cryptocurrency of specifiek voor cryptocurrencies op één bepaalde blockchain zijn ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Metamask voor Ethereum en NEON voor Neo. Echter zijn er ook veel wallets die meerdere cryptocurrencies ondersteunen. Voorbeelden van multicurrency software wallets zijn onder andere Atomic Wallet, Trust Wallet, Exodus en Jaxx.

Online wallets

Een online wallet houdt in dat een andere partij, bijvoorbeeld een exchange, jou faciliteert om je cryptocurrencies bij hen te bewaren. Voorbeelden van online wallets zijn dan ook voornamelijk exchanges zoals Coinbase, Binance, KuCoin, BitMax en nog vele andere exchanges. Een online wallet biedt je vaak de mogelijkheid om veel verschillende cryptocurrencies op één plek te beheren. Daarnaast is het gemakkelijk om je cryptocurrencies op een online wallet als een exchange te bewaren wanneer je van plan bent om deze maar voor korte tijd aan te houden. Op een exchange kan je ze namelijk ook weer verkopen, zonder ze eerst van een hardware of software wallet naar een exchange te moeten sturen.

Kortom de grootste voordelen van een online wallet zijn:

  • Cryptocurrencies vanaf waar dan ook toegankelijk
  • Veelal zowel een wallet als een plek om je cryptocurrencies te verhandelen
  • Gebruiksgemak
  • Is vaak zowel als desktop versie als mobiele applicatie beschikbaar

De nadelen van een online wallet zijn de volgende:

  • Je cryptocurrencies zijn bij een derde partij opgeslagen. Dit maakt het zeer belangrijk dat je goed onderzoek doet naar deze partij voordat je je cryptocurrencies daar (langdurig) bewaard.
  • Wanneer deze derde partij iets overkomt is er een kans dat je cryptocurrencies verloren gaan

Paper wallet

Het is eigenlijk exact zoals het klinkt. Het idee van een paper wallet is namelijk dat je je private key op een papiertje zet en er vervolgens voor zorgt dat deze private key verder nergens meer te vinden is. Op dit moment is er dus niemand die jouw private key kan bemachtigen tenzij zij dat papiertje weten te bemachtigen. Het is raadzaam om dit papiertje op een zeer veilige plek te bewaren.

Verder werkt een paper wallet exact hetzelfde als gewone wallet. Op het moment dat je cryptocurrency naar de wallet wilt versturen dan kan je die gewoon naar de ‘public key’ sturen van de wallet. Ook kan je dit ‘public key’ adres opzoeken wanneer je wilt kijken wat het saldo van je wallet is. Wanneer je de inhoud van je paper wallet wilt verkopen moet je een online wallet aanmaken en jouw private key van de paper wallet hierin importeren. Vervolgens heb je online toegang tot je voorheen ‘paper wallet’ en kan je de cryptocurrency naar andere adressen sturen.

Conclusie
In dit artikel zijn de vier categorieën cryptocurrency wallets besproken. Deze hebben wij behandeld van veilig, naar minder veilig. Wat dus inhoudt dat een hardware wallet de veiligste optie is, daarna een software wallet en tot slot een online wallet.

Voor welke van de drie opties je het beste kan kiezen hangt erg van je situatie af. Wanneer je van plan bent om  enkele cryptocurrencies te kopen om er vervolgens voor lange tijd niet naar om te kijken, dan klinkt een hardware wallet als de beste optie.

Op het moment dat je zo nu en dan nog wel is wil handelen met enkele van je cryptocurrencies is het verstandiger om het deel waar je niet mee handelt in een hardware wallet te stoppen en het verhandelbare deel in een software wallet.

Wanneer je dagelijks in cryptocurrencies handelt is het deels aanhouden van je cryptocurrency vermogen in online wallets de meest gebruiksvriendelijke optie. Toch raden wij je af om al je vermogen in online wallets te hebben zitten. Vandaar dat ons advies zou zijn om ook gebruik te maken van een hardware wallet en hier een deel van je cryptocurrencies op te bewaren.

De paper wallet raden wij aan enkel te gebruiken wanneer je grotere hoeveelheden cryptocurrencies bezit, waarvan je zeker weet dat je hier voor enkele jaren niet meer aan wilt gaan zitten. Op zo’n moment kan het verstandig zijn deze cryptocurrencies in een paper wallet bewaren. Wees echter zeer alert dat je de private key van je paper wallet erg goed bewaard. Wanneer je deze namelijk kwijt bent, zul je nooit meer toegang hebben tot je cryptocurrencies.